Спростили процедуру отримання протезів

Спростили процедуру отримання протезів

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення. Це допоможе вдосконалити систему забезпечення протезами українців, які їх потребують. 

Серед ключових змін: 

– Рішення про потребу в протезі тепер може ухвалювати мультидисциплінарна команда, яка працює з людиною у лікарні та знає про її потреби. Якщо людина вже має висновок МСЕК чи довідку лікарських комісій, нових документів оформлювати не потрібно.

– Скоротили перелік документів. Наприклад, більше не потрібно подавати довідку з місця роботи, навчання чи служби. 

–  Передбачили можливість ремонту протеза коштом держави, а саме – замінювати куксоприймач та елементи кріплення. Ця норма діє в межах гарантійного строку. Якщо протез пошкоджений внаслідок війни, його ремонт також покриватиме держбюджет. 

– Дозволили за гроші держави обслуговувати в Україні протези, встановлені за кордоном. Такий виріб та особу, яка його отримала, необхідно зареєструвати в Централізованому банку даних з проблем інвалідності. 

– Вартість протеза для дітей прирівняли до вартості протеза для дорослих. Адже комплектуючі коштують фактично однаково. Це дозволить виготовляти в Україні якісніші дитячі протези. За ці вироби підприємства отримають повне відшкодування від держави. 

– Спростили процедуру призначення колісних крісел з електроприводом – тепер це відбуватиметься за загальною процедурою, як і будь-якого іншого засобу реабілітації.

Читайте також: Якими будуть пенсії по інвалідності у 2024 році

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини