Суди зможуть штрафувати боржників на суму від 60,5 тисячі гривень

Суди зможуть штрафувати боржників на суму від 60,5 тисячі гривень

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Судам дозволять застосовувати штрафи, щоб забезпечувати виконання судових рішень у цивільних та господарських справах.

У статтю 148 Цивільного процесуального кодексу запровадять нову норму. Під час здійснення судового контролю за виконанням рішення суд може стягнути з відповідача, боржника чи керівника боржника (якщо боржник є юридичною особою) штраф від 20 до 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто від 60 560 до 121 120 гривень. 

Відповідний законопроєкт № 9462 щодо вдосконалення судового контролю парламент готується прийняти за основу. Проєкт внесли в Раду у липні 2023 року, але у порядку денному він з’явився лише тепер.

Судовий контроль за виконанням рішень у цивільних справах здійснює суд, який ухвалив це рішення.

Суд за письмовою заявою стягувача може зобов’язати боржника подати звіт про виконання судового рішення в таких категоріях цивільних справ:

1) що виникають із трудових правовідносин;

2) що виникають із сімейних правовідносин;

3) щодо відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення;

4) щодо відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду;

5) щодо відшкодування моральної шкоди;

6) щодо захисту прав споживачів;

7) щодо захисту честі, гідності та ділової репутації;

8) в інших справах немайнового характеру.

Читайте також:  Уряд вніс зміни у порядок отримання компенсації за знищене житло 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини