Уряд вніс зміни у порядок отримання компенсації за знищене житло

Уряд вніс зміни у порядок отримання компенсації за знищене житло

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

16 січня 2024 року Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку надання компенсації за знищену нерухомість і доповнив перелік продукції для ремонту житла, за покупку якої дають компенсацію.

Зміни передбачають:

1. Запроваджено механізм компенсації за зроблений ремонт. Визначені умови та процедури розрахунку такої компенсації. Ці положення наберуть чинності після внесення змін до Закону України від 23 лютого 2023 року № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна».

2. Врегульовано питання про компенсації, коли власником або співвласником є недієздатна чи обмежено дієздатна особа. Або людина, яка не досягла 18 років.

3. Уточнено порядок формування Комісії, яка розглядає питання компенсацій, коли немає або бракує кандидатур від громадськості.

4. Доповнено умови припинення повноважень члена Комісії.

5. Уточнено процедури перевірки отримувача щодо судимості. Цю перевірку здійснюють на підставі витягу, який надав заявник. Або надсилають запит до МВС.

6. Запроваджено обов’язок Комісії відзначати в чек-листі наявність пошкоджень основних та огороджувальних конструкцій, через які будинок може стати нестійким.

7. Запроваджено норму, що Комісія обов’язково має вести протокол засідання.

8. Збільшено граничні обсяги компенсації для ремонту та класифіковано їх на:
 – ремонт категорії А до 200 тисяч гривень;
 – ремонт категорії Б 200 – 350 тисяч гривень для квартир у багатоквартирному будинку; або 200 – 500 тисяч гривень для відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.

9. Запроваджено визначення уповноважених членів Комісії, які вносять відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

10. Встановлено строк у 5 робочих днів, коли Комісія має передати рішення щодо компенсації на розгляд уповноваженому органу.

11. Встановлено для отримувачів необхідність генерувати через «Дію» витяг про відсутність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України.

12. Визначено обов’язок отримувача компенсації дотримуватися вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та враховувати рекомендації звіту з технічного обстеження пошкодженого об’єкта нерухомого майна.

13. Запроваджено можливість отримувачу подати заяву, повідомлення про завершення ремонту, інші  документи у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, посадову особу органу соцзахисту або нотаріуса.

14. Значно розширено перелік підстав для відмови в наданні компенсації.

15. Доповнено положення щодо публікації уповноваженим органом на офіційному сайті або в інший спосіб відомостей про надання чи відмову в компенсації, її суми, номеру заяви.

16. Уточнено порядок виплати компенсації для ремонту залежно від категорії ремонту, а також компенсації за зроблений ремонт.

17. Значно розширено перелік кодів категорії діяльності підприємства, яке продає товари та виконує роботи в рамках електронної публічної послуги єВідновлення.

18. Встановлено обов’язок отримувача компенсації подавати повідомлення про завершення проміжного етапу ремонту категорії Б разом із фото проведених робіт та куплених будматеріалів.

19. Уточнено порядок верифікації для встановлення факту цільового використання компенсації, а також вибіркового моніторингу.

20. Розширено перелік будівельної продукції для обробки внутрішніх і зовнішніх стін та стель, а також доповнено переліком гідроізоляційної продукції у Додатку 1 до Порядку.

21. Уточнено форму чек-листа з визначення розміру компенсації та розширено Перелік робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об’єкта, що передбачені Додатком 2 до Порядку, і, відповідно, уточнено форму акту верифікації (Додаток 4 до Порядку).

Читайте також:  Бронюємо кошти в Дії на житло. Інфографіка

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини