Власник житла може виписати людину без рішення суду

Власник житла може виписати людину без рішення суду

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

В Україні набрав чинності Закон «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні».

Відтепер власник житла має право «виписати зареєстрованих осіб» без їхньої згоди та без рішення суду. Для цього потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг із документом, що посвідчує особу, та документом на право власності на помешкання.

Заяву може подати повнолітня особа або законний представник малолітньої дитини.

Якщо власник житла хоче виписати з помешкання більше як одну особу, тоді він має сплатити адміністративний збір, окремо щодо кожної особи. І подати ці документи разом із заявою. 

Коли власник подає заяву про зняття з реєстрації батьків дитини (або одного з батьків), дитину також виписують із житла. Однак власник не може виписати з житла своїх  неповнолітніх дітей.

Зняти особу з зареєстрованого місця проживання може і співвласник житла, але повинен отримати згоду іншого співвласника. Згоду надають особисто або через представника й підтверджують підписом у заяві.

Виписати одного зі співвласників житла без його згоди неможливо.

Під час воєнного стану військовозобов’язаних за заявою власника житла з реєстрації місця проживання не знімають.

Читайте також: Витяг про місце проживання дитини доступний на порталі «Дія»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини