Випускники з окупованих територій можуть вступити до вишів без тестування

Випускники з окупованих територій можуть вступити до вишів без тестування

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть пройти всі етапи вступної кампанії дистанційно, повідомили в Міносвіти. 

У 2023 році для вступу на бакалаврський (магістерський — для медицини) рівень вищої освіти потрібно скласти національний мультипредметний тест.

Він міститиме три блоки завдань, два з яких — обов’язкові, а третій — на вибір. Обов’язкові предмети: українська мова й математика. На вибір — історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

З міркувань безпеки тестування відбуватиметься протягом одного дня.

Вступники зможуть подавати до 20 заяв, але не більше як 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення.

Замість результатів мультимедійного тесту для вступу можна буде скористатися результатами текстування 2022-го або зовнішнього незалежного оцінювання 2021/2020 років.

Вступники на мистецькі та спортивні спеціальності додатково складатимуть творче чи спортивне завдання.

Міністр наголосив, що всі пільги та пільгові категорії будуть збережені. Зокрема, вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити всі етапи вступної кампанії дистанційно.

Нагадаємо, цьогоріч національний мультимедійний тест випускники складатимуть у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях – тимчасових екзаменаційних центрах.

Їх створять і в Україні, і в деяких країнах за кордоном. Про це розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Вона уточнила, що на тимчасово окупованих територіях України оцінювання не відбуватиметься. А вступники, які перебувають там, можуть вступати до закладів вищої освіти без результатів мультимедійного тесту. 

Тимчасові екзаменаційні центри, за словами заступниці директора УЦОЯО, виглядатимуть однаково і в Україні, і за кордоном. Там має бути комп’ютерна аудиторія, де є стабільний інтернет. У кожній аудиторії буде організовано 10–20 робочих місць.

Читайте також: Замість ЗНО абітурієнтам пропонують складати мультипредметний тест

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини