Замість ЗНО абітурієнтам пропонують складати мультипредметний тест

Замість ЗНО абітурієнтам пропонують складати мультипредметний тест

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

У 2023 році як альтернативу зовнішньому незалежному оцінюванню для випускників шкіл Міністерство освіти й науки пропонує, як і торік, провести національний мультипредметний тест (НМТ). Однак – з певними змінами, повідомляє МОН.

За словами міністра Сергія Шкарлета, враховуючи побажання батьків та потенційних студентів, відомство пропонує замінити ЗНО удосконаленим національним мультипредметним тестом. Такий законопроєкт вносять на розгляд Верховної Ради.

У разі його ухвалення, тест складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового – за вибором вступника. Третій предмет вибиратимуть з-поміж історії України, іноземної (англійської, французької, німецької, іспанської) мова, фізики, хімії, біології. 

Блок з української мови міститиме 30 завдань, блок із математики — 22 завдання, з іноземної мови — 32, з історії України, хімії, біології — по 30, з фізики — 20. Завдань, які містять письмову розгорнуту відповідь, не буде.

Тестування триватиме 180 хвилин. Виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко наголосив, що вступники одержать результати одразу, як тільки виконають завдання. Виходячи з аудиторії екзаменаційного центру, кожен учасник знатиме свій результат у тестових балах.

Незалежно від додаткового предмета позитивний результат тесту дозволить вступати на будь-яку спеціальність. Однак на різні напрямки для предметів діятимуть різні коефіцієнти.

«Вступник складатиме національний мультипредметний тест у форматі комп’ютерного тестування протягом одного дня. Це зменшує безпекові ризики, робить простішою організацію проведення тестування, дозволяє уникнути зайвих логістичних витрат державі та родинам абітурієнтів», – сказав Сергій Шкарлет.

Міністр наголосив, що будуть збережені всі пільги та пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. 

«Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити всі процедури вступної кампанії дистанційно та укласти договір про здобуття освіти впродовж трьох місяців після початку навчання. Пільги для жителів особливо небезпечних територій будуть визначені навесні, з урахуванням ситуації в Україні», – повідомив Шкарлет.

Планують провести дві сесії мультимедійного тесту: основну й додаткову. Основна відбудеться у червні, додаткова — у червні-липні. В додатковій сесії зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не взяли участі в тестуванні під час основної.

Випускники, які тимчасово перебувають за кордоном, але хочуть здобути вищу освіту в Україні, зможуть здати НМТ в екзаменаційних центрах, що створені в багатьох країнах світу.

Нагадаємо, цього року учні вже складали НМТ, яким замінили незалежне оцінювання на час війни. Мультипредметний тест мав 60 завдань з трьох предметів: української мови, математики й історії України. Відбувався в онлайн-форматі.

Для вступу цьогоріч можна скористатися результатами мультимедійного тесту 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2021/2020 років.

Читайте також: Хто може перевестися з контрактного навчання на бюджетне

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини