Як поводитись під час землетрусу

Як поводитись під час землетрусу

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Українські сейсмологи кажуть про можливі підземні поштовхи на території України. Вони найімовірніше не становитимуть загрози населенню, втім українцям варто запам’ятати кілька правил, як діяти під час такого явища. 

Якщо землетрус застав у приміщенні: 

— якщо перебуваєте на перших поверхах, негайно залиште приміщення. В жодному разі не користуйтеся ліфтами чи сходами, якщо проживаєте вище 5 поверху; 

– у приміщенні під час землетрусу уникайте кутових кімнат. Відійдіть від вікон і предметів, які можуть придавити або поранити: дзеркал, шаф, тяжких високих меблів; 

– оберіть найбезпечніші місця кімнати – дверний отвір або куток з опорними стінами. Сядьте, прикриваючи голову руками, щоб перечекати підземні поштовхи. 

 – якщо є можливість, заховайтеся під міцними столом або ліжком. Це захистить у випадку падіння важких предметів та уламків. 

  – перебуваючи у приміщенні, дочекайтеся, коли закінчиться перша серія поштовхів, і негайно залиште його. Швидко рушайте у найбільш відкрите місце якомога далі від будівель і ліній електропередач. 

Якщо землетрус застав у автомобілі: 

– зупиніть автівку на узбіччі якомога далі від високих споруд, шляхопроводів, мостів, ліній електропередач. Відкрийте двері; 

– залишайтеся в машині, поки не вщухнуть коливання. 

– увімкніть радіо та слухайте рекомендації влади, що робити далі.

Нагадаємо, 6 лютого в Туреччині стався землетрус, який забрав життя щонайменше 11 тисяч людей. Він сколихнув і кілька інших країн: Сирію, Ірак, Ліван. Україна розташована на півночі сейсмоактивного поясу, на якому стався цей потужний землетрус. Поштовхи відчувалися в Одеській та Миколаївській областях. 

Землетруси в Україні потенційно можуть бути, однак менш інтенсивні, ніж у Туреччині. Сейсмологи Головного центру спеціального контролю у 2022 році на території України зареєстрували два потужних землетруси – 21 січня біля Кривого Рогу на Дніпропетровщині, а 21 лютого  – біля Червонограда Львівської області. Ще 34 сейсмічних явища були малої інтенсивності. Загалом у 2018–2022 роках у Центрі зафіксували 15 сейсмічних явищ на території України, які відчували люди. Більшість підземних поштовхів від сейсмоактивної зони Вранча в Румунії.

Читайте також: Платіжки за комуналку у зруйнованому житлі: як бути, якщо вони досі приходять?

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини