Які зміни чекають українців у жовтні 2023 року

Які зміни чекають українців у жовтні 2023 року

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

1 жовтня Україна відсвяткувала День захисників та захисниць. Це свято перенесли з 14 жовтня – Покрови пресвятої Богородиці – після запровадження нового церковного календаря. Тепер День українського козацтва, День Української повстанської армії й День захисників та захисниць України святкуватимемо першого числа.

Та це не єдина новація, яка чекає українців цього місяця. Про інші зміни жовтня – в нашому матеріалі. 

Жінкам з медичною освітою треба стати на військовий облік

Згідно з новим Порядком організації та ведення військового обліку, з 1 жовтня на військовий облік повинні стати жінки медики та фармацевти віком від 18 до 60 років.

Це стосується лікарок, медсестер, стоматологинь, акушерок, фармацевток. Спеціальність враховується і за дипломом, і за місцем роботи. Військовий облік жінок регулює указ Міністерства оборони України № 35

Щоб стати на військовий облік, потрібно надати такі документи: заяву, паспорт або ID-картку, ідентифікаційний номер, документ про професію, довідку з роботи, де вказана спеціальність, за якою жінка працює, свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб та фотокартки 3×4.

Жінки зі спорідненими до військових спеціальностями можуть стати на облік за бажанням. 

Посадовці наголошують: військовий облік – не дорівнює мобілізації. Так держава узагальнює дані про резерв медиків. 

Ще одне уточнення: жінки-медикині та жінки-фармацевтки можуть виїжджати за кордон, незалежно від того стоять на військовому обліку чи ні.

За порушення цих законодавчих норм загрожує штраф від 850 до 1700 грн. 

Тарифи на комуналку не зміняться. Субсидії перерахують автоматично

У жовтні розпочинається опалювальний сезон. Субсидію перерахують автоматично для всіх, хто її мав у неопалюваний період. А також тим, хто влітку мав нульовий розмір субсидії. Громадянам не потрібно додатково звертатись за виплатою. 

Тарифи на житлово-комунальні послуги у жовтні залишаться без змін. 

У «Нафтогазі» зберегли ціну в межах 7,96 гривні за кубометр газу до 1 травня 2024 року. 

На електроенергію ціну підняли ще з 1 червня, відтоді діє єдиний тариф 2,64 гривні за кіловат. Економити на світлі можна із двозонними лічильниками: вночі кіловат коштуватиме 1,32 гривні. 

У Пенсійному фонді перед опалювальним сезоном нагадали, що для отримання субсидії є соціальні норми на електрику. Все, що перевищує їх, споживачі оплачують у повному об’ємі: 

– у будинках з електроплитами та централізованим постачанням гарячої води – 110 кіловатів на одну особу та додатково 30 кіловатів на кожного іншого члена сім’ї. Максимально – 230 кіловатів на місяць.

– у будинках з газовими плитами з централізованим постачанням гарячої води – 70 кіловатів на людину та додатково 30 кіловатів на кожного іншого члена сім’ї. Максимально – 190 кіловатів на місяць.

– у будинках без електроплит, централізованого водопостачання та газових водонагрівальних приладів – 100 кіловатів на особу та додатково 30 на кожного іншого члена сім’ї. Максимально – 220 кіловатів на місяць.

– постачання електроенергії в селах та селищах міського типу для українців, яким забезпечують безплатне освітлення житла – 30 кіловатів на особу на місяць.

Читайте також: Які документи потрібні для оформлення субсидії. Інфографіка 

За торгівлю без касових апаратів будуть штрафувати

З 1 жовтня фізичні особи-підприємці другої, третьої та четвертої груп, які сплачують єдиний податок і працюють у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг, повинні мати реєстратори розрахункових операцій – тобто касові апарати. 

Ця норма діяла й раніше, але через війну ФОПів не штрафували за порушення. А з 1 жовтня законодавці поновили дію цієї норми – повернули відповідальність.

За перше порушення штрафують на 25 відсотків від суми чека, за повторне – на суму в 50 відсотків. А для тих підприємців, які торгують підакцизними товарами, та компаній із ПДВ, ці штрафи ще більші: 100 відсотків від суми першого порушення та 150 відсотків — для наступного. 

Підприємців на окупованих та охоплених боями територіях не штрафуватимуть, якщо вони не торгують підакцизними товарами.  

Без касового апарату мають право працювати:

– ФОПи-єдинники першої групи. Це дрібні підприємці, які працюють без найманих працівників, торгують виключно на ринку, надають побутові послуги для населення – наприклад, ремонтують взуття чи стрижуть людей; 

– якщо покупець оплачує товар чи послугу переказом за номером IBAN, через термінал самообслуговування, касу банку або за допомогою систем електронного банкінгу.

– якщо бізнес зареєстрований у селі.

Підприємець може використовувати класичний касовий апарат або програму, яку можна встановити на будь-який гаджет. 

Читайте також: Що змінилося для ФОПів з 1 серпня 2023 року. Інфографіка

Водії повинні вмикати світло 

З 1 жовтня по 1 травня водії всіх транспортних засобів поза межами населених пунктів повинні вмикати денні ходові вогні, або ближнє світло фар. Така норма передбачена у Правилах дорожнього руху. У дні, коли на дорозі погана видимість, замість ближнього світла фар можна використовувати протитуманні фари.

Штраф за порушення – від 425 до 510 гривень.

У Чехії запрацював реєстр автівок на українських номерах

З 1 жовтня у Чехії діє реєстр українського автотранспорту. До кінця грудня автомобілі в ньому мають зареєструвати біженці, які перебувають у цій країні. 

Така необхідність виникла через те, що українці масово порушують правила дорожнього руху, а місцева влада не може їх штрафувати, зазначають у міністерстві транспорту Чехії. 

З 1 січня 2024-го рух чеськими дорогами на незареєстрованих авто з українськими номерами вважатимуть порушенням, за яке передбачено штраф до 30 тисяч крон (це понад 1200 євро, більше як 47 тисяч гривень). Поліцейські зможуть виписати штраф на місці.

Зареєструвати авто можна у будь-якому муніципалітеті з розширеною юрисдикцією. І це треба зробити протягом семи днів після наданням українцеві тимчасового захисту в Чехії. Процедура безплатна. Власник має вказати тамтешню адресу проживання. 

Важливо, що йдеться тільки про реєстрацію, технічний стан автомобіля не перевірятимуть. Зараз у Чехії перебуває до 40 тисяч автомобілів з українською реєстрацією. 

Заборонили рекламувати азартні ігри

З 2 жовтня набирають чинності зміни до Закону України «Про рекламу».

Забороняється реклама азартних ігор, якщо:

– до реклами залучені особи, які не досягли 21 року;

– реклама формує думку, що виграти в азартну гру легко.

Рекламувати азартні ігри заборонено на радіо та телебаченні з 6:00 до 23:00. Не можна розміщувати її в жодних друкованих виданнях, крім спеціалізованих, на транспорті та в метро, на засобах зовнішньої реклами, на одязі для осіб до 21 року та в місцях масових заходів для молоді.

Читайте також: Ігроманам заборонять брати кредити

У duty-free не продаватимуть цигарок українського виробництва

З 1 жовтня набуває чинності закон 3326-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів».

Закон забороняє на час воєнного стану продавати в магазинах duty free тютюнові вироби, які виробляють в Україні. Одна людина за раз може купити там не більше як дві пачки цигарок і одного літра міцного алкоголю на добу — й лише за паспортом. Для алкоголю з вмістом спирту до 22 відсотків – ліміт у два літри. 

За порушення цих норм передбачені штрафи від 13,6 тисячі до 17 тисяч гривень.

У травні 2023 року тимчасова слідча комісії Верховної Ради виявила схему duty-free. У 2021-му працювали 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку великої війни, коли перельоти стали неможливі, залишилося 15 крамниць у наземних пунктах пропуску. Але кількість проданих там цигарок майже не зменшилася: 2022 року продали 20 мільйонів пачок, а за рік до того – 27 мільйонів. 

Розслідування з’ясувало, що ділки скуповують сигарети в магазинах duty free, й перепродають їх всередині країни. Щомісячні втрати держбюджету від такої схеми оцінюють у мільярд доларів.

Читайте також: З 11 липня діє тютюнова заборона

Як зміниться погода

Цього року жовтень в Україні буде теплішим, ніж зазвичай, а кількість опадів очікується у межах норми. Такий прогноз дали синоптики Українського гідрометцентру:

«Середня місячна температура передбачається 7–13 градусів тепла, що на 1–1,5 градуса вище за норму».

Читайте також: Уряд планує змінити пенсійну систему в 2024 році

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини