Яку допомогу отримують люди з інвалідністю з дитинства

Яку допомогу отримують люди з інвалідністю з дитинства

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Державна соціальна допомога залежить від розміру прожиткового мінімуму. З 1 січня він становить 2 920 гривень. Розповідаємо, який розмір соціальних допомог передбачений у бюджеті для людей з інвалідністю.

Особи з інвалідністю з дитинства I групи отримують допомогу в розмірі 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, Це 2 361 гривня. 

Якщо це І група інвалідності підгрупи А  – людина отримує надбавку на догляд, ще 200% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 4 722 гривні. Загальна сума допомоги з надбавкою для такої категорії становитиме: 8 044,7 гривні. До підгрупи А належать особи з виключно високим ступенем втрати здоров’я, які не можуть себе обслуговувати й потребують постійного догляду інших людей.

Коли людина має інвалідність з дитинства І групи підгрупи Б, вона отримує надбавку на догляд – 100% того ж прожиткового мінімуму  – 2 361 гривню. Разом її допомога становитиме 4 722 гривні. До підгрупи Б належать особи з високою мірою втрати здоров’я, які значною мірою залежать від інших, але частково можуть дбати про себе.

Особи з інвалідністю з дитинства II групи мають 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність  – тобто 1 888,8 гривні допомоги. 

Люди з інвалідністю з дитинства III групи отримують 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 1 416,6 гривні. 

Самотнім людям з інвалідністю з дитинства II або III групи, які за висновком лікарів потребує постійного стороннього догляду, надають ще 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  – тобто плюс 1 770,75 гривні до вище названих сум допомоги. Тож самотня людина з інвалідністю II групи отримуватиме 3 659,55 гривні. А самотня людина з інвалідністю III групи  – 3 187,35 гривні. 

Читайте також: Збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини