За цькування на роботі будуть штрафувати

За цькування на роботі будуть штрафувати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

За системні цькування чи приниження працівника на роботі тепер передбачена адміністративну відповідальність. Парламент 1 грудня ухвалив законопроєкт №5749. 

Цькування на роботі називається мобінгом. Закон визначає його, як діяння роботодавця або окремих працівників колективу, спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його ділової репутації. 

Мобінг буває у формі:

  • психологічного та економічного тиску, зокрема під час спілкування онлайн;
  • створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери щодо працівника, що змушує його недооцінювати власну професійну придатність.

Мобінгом може вважатися ігнорування працівника, його ізоляція, поширення про людину неправдивих чуток, надмірна прискіпливість, різкі слова, небажана поведінка з сексуальними підтекстом, донесення керівництву.

У Законі йдеться, що роботодавець повинен дбати про захист фізичного та психічного здоров’я працівників, не допускати напруги на роботі, проводити заходи для запобігання та протидії цькуванню.

За мобінг передбачений штраф 1700–2550 гривень або громадські роботи від 20 до 30 годин.

Якщо цькування продовжується, зафіксовані такі випадки повторно протягом року або їх вчиняє група осіб, накладають штраф 3400–5100 гривень або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини