Податок на пай, нові правила виходу на пенсію та прогнози щодо закінчення війни: чим позначився січень 2023 року

Податок на пай, нові правила виходу на пенсію та прогнози щодо закінчення війни: чим позначився січень 2023 року

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Для пенсії треба 30 років стажу

Із січня змінилися правила виходу на заслужений відпочинок. Вийти на пенсію за віком можна у 60, 63 чи 65 років. Коли саме – залежить від страхового стажу. Торік піти на пенсію у 60 могли українці зі страховим стажем не менше 29 років. А з січня 2023-го необхідно мати не менше 30 років стажу. Для виходу на пенсію в 63 потрібно мати від 20 до 30 років страхового стажу; в 65 років — від 15 до 20 років стажу.  

До 2028 року в Україні підвищуватиметься величина страхового стажу, який необхідний для виходу на пенсію. Відповідно у 2028-му, щоб вийти на пенсію в 60, необхідно буде відпрацювати не менше 35 років.

Українцям зі стажем менше як 15 років пенсії не нараховуватимуть. По досягненню 65 років вони зможуть отримувати соціальну допомогу. 

Трудовий стаж (період офіційного працевлаштування) можна докупити. Місяць коштує 44 відсотки від розміру мінімальної зарплати. Мінімалка нині становить 6 700 гривень. Тож місяць стажу обійдеться у 2948 гривень. 

Страховий стаж – це період роботи, протягом якого працівник або його роботодавець сплачував страховий внесок. Мінімальний внесок становить 22 відсотки від мінімальної заробітної плати. 

У зв’язку з повномасштабною війною уряд з 1 березня 2022 року дозволив ФОПам не сплачувати єдиний соціальний внесок, однак і страховий стаж у такому разі не нараховується.

Пенсії українцям підвищували у грудні 2022-го. У березні очікується тільки їх індексація на 5,4 відсотка. 

На початок жовтня 2022 року в Україні нараховувалося 10 726 239 пенсіонерів. З них 60,8 відсотка жінок та 39,2 відсотка чоловіків.

Читайте також: Як відновити втрачене пенсійне посвідчення

Низку соціальних виплат продовжили 

Кабмін у кінці грудня автоматично продовжив низку соціальних виплат для українців, чий вразливий статус є сталою категорією і не залежить від матеріального стану. Передусім це люди та діти з інвалідністю, а також діти, позбавлені батьківського піклування.

Які соцвиплати продовжили автоматично, читайте в нашому матеріалі.

До кінця 2023 року держава буде виплачувати й щомісячні компенсації працездатним особам, які не працюють і доглядають за людьми з інвалідністю I групи та особами, які досягли 80-річного віку.

Переселенці отримуватимуть допомогу на проживання

Внутрішньо переміщеним особам у 2023 році продовжать виплачувати допомогу на проживання:

– 3 тисячі гривень на кожну дитину та людину з інвалідністю;

– 2 тисячі на людину, старшу за 18 років.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій постійно оновлює перелік громад, переселенці з яких мають право на ці виплати.

У січні діє перелік, чинний на 1 грудня 2022 року. Це громади, які розташовані в районах бойових дій, перебувають у тимчасовій окупації чи оточенні. До нього увійшли 329 громад у 9 областях: Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській  та Чернігівській.

Виплати скасовують, якщо громаду виключили з переліку. Тоді державна допомога виплачується протягом цього та наступного місяця після виключення.

Допомога призначається з того місяця звернення і не має кінцевої дати припинення. Переселенці не мусять підтверджувати свій матеріальний стан, щоб отримати допомогу, вона не залежить від доходу. Кошти нараховують тричі на місяць: 3, 12 та 23 числа. Раз на місяць відбувається виплата.

Читайте також: Як переселенцю зробити переадресацію своїх соціальних виплат 

Зменшили допомогу по безробіттю

Максимальний розмір допомоги по безробіттю з січня становить 6 700 гривень. Сума не може перевищувати мінімальну зарплату. Раніше ця допомога становила 150 відсотків від мінімалки. 

Допомогу по безробіттю виплачують не більше 90 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного страхового стажу) – 360 календарних днів.

Розмір мінімальної допомоги по безробіттю зменшений з 1800 до 1000 гривень. Він застосовується для людей, які мали стаж менше ніж сім місяців протягом останнього року.

Лікарняні оформляють за новими правилами

З 1 січня виплати по лікарняних здійснює Пенсійний фонд.

Перші п’ять днів хвороби працівника оплачує роботодавець. Починаючи з шостого дня — Пенсійний фонд України. Роботодавець подає заяву-розрахунок до ПФУ. У ній має зазначати суму лікарняних. Протягом 10 днів комісія Пенсійного фонду вирішує, чи призначати лікарняні виплати, і в разі схвалення – перераховує гроші. Працівник отримає їх разом із найближчою зарплатою. 

Лікарняні за 2022 рік, які нараховано в січні 2023-го, або лікарняні, які почались у минулому і продовжились у нинішньому році, будуть розраховані за старими правилами.

Детальніше про оформлення лікарняного читайте у матеріалі.

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не переглядатимуть 

Платня бюджетників, розміри пільг, соціальних допомог, податків, штрафів залежать від розміру мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму, які зафіксовані в Державному бюджеті на 2023 рік.

Цього року базові показники залишаться такими ж, як були у грудні минулого: мінімальна зарплата – 6 700 гривень, мінімальна пенсія за віком 2 093 гривні, прожитковий мінімум – 2 589 гривень.

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму цьогоріч не переглядатимуть.

Читайте також: Зміни з 1 січня: заробітна плата, аліменти, допомога по безробіттю та прожитковий мінімум

Без військового обліку не братимуть на роботу

Уряд 30 грудня 2022 року затвердив порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Зміни передбачають строгіший контроль та цифровізацію багатьох процесів. Наприклад, військовозобовʼязані зможуть передавати дані до військкоматів через застосунок «Дія».

На військовий облік стають призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річчя) до 27 років. А також військовозобов’язані та резервісти до 60 років. Жінки можуть стати на військовий облік за власним бажанням. Але обов’язково це мають зробити медикині та фармацевтки. Жінки, які цьогоріч вступатимуть до медичних навчальних закладів, підпадають під військовий облік. 

Військовий облік – обов’язкова умова прийняття на роботу та навчання. Центри зайнятості будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов’язаних.

Дипломатичні відомства вестимуть військовий облік серед українців за кордоном. Вони сприятимуть поверненню військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації. Цю норму закону треба виконувати, якщо людина перебуває за кордоном більше як три місяці. 

Військовий облік поділять на загальний та спеціальний. В останньому будуть військовозобов’язані, які мають бронь.

Деталі – в інфографіці на нашому сайті.

Військовим даватимуть відпустки на 10 днів

З 23 грудня військовим дозволили брати відпустку під час воєнного стану. Це може бути частина щорічної основної відпустки, відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення. Її тривалість – до 10 календарних днів, плюс час на дорогу.

Частину щорічної відпустки можна брати раз на рік. За умови, що одночасно відсутні не більше 30 відсотків військовослужбовців підрозділу.

Читайте також: Порядок звільнення із ЗСУ за станом здоров’я

З’являться 20 та 100 гривень нового покоління

З нового року Національний банк почав поступово вилучати з обігу паперові банкноти 5, 10, 20 та 100 гривень зразка 2003–2007 років. Ці купюри замінять монетами 5 та 10 гривень зразка 2018 року, а також банкнотами 20 та 100 гривень нового покоління.

Застарілі банкноти передадуть НБУ для утилізації. Але вони будуть дійсними для платежів, спеціально обмінювати їх не потрібно.

«Нової пошта» підвищила тарифи

Компанія «Нова пошта» з січня підвищила тарифи в середньому на 10-20 гривень.

Посилка по місту вагою до 2 кілограмів тепер коштує 50 гривень. Посилка до 10 кілограмів – 80 гривень. А за відправлення до 30 кілограмів доводиться платити 120 гривень.

Здорожчали й відправлення по Україні:

– до 2 кілограмів – 70 гривень;

– до 10 кілограмів – 100 гривень;

– до 30 кілограмів – 140 гривень.

Вартість доставлення документів у фірмовому картонному конверті становить 55 гривень.

Водночас скасовується додаткова плата у 20 гривень за повернення товару відправнику після перевірки у відділенні.

Читайте також: Як отримати субсидію, коли є борги за комуналку

Подешевшало експрес-доставлення до Польщі 

Укрпошта на 75 відсотків знизила вартість доставлення EMS у Польщу.

EMS (Express Mail Service) – це сервіс прискореного міжнародного доставлення. Нові тарифи діятимуть і для роздрібних, і для корпоративних клієнтів.

Наприклад, відправлення вагою до 1 кілограма з України до Польщі коштуватиме 6 доларів, вагою до 10 кілограмів – близько 8,85 долара, а до 20 кілограмів – до 12,5 долара.

У Польщі нині перебуває близько 1,4 мільйона українців.

Старі лампочки мінятимуть на енергоощадні

З 1 січня 2023 року в Україні стартувала програма з безплатної заміни лампочок старого зразка на енергоощадні LED-лампочки.

Кожен повнолітній українець зможе безплатно отримати п’ять нових LED-ламп замість п’ятьох старих ламп розжарювання. 

Детальніше про цю програму читайте в матеріалі на нашому сайті. 

Книгарні рано зраділи 

З 1 січня набув чинності закон про підтримку української книги. Він передбачає, що кожному новонародженому при отриманні свідоцтва та кожній дитині при отриманні паспорта громадянина України в 14 років держава надаватиме книжковий сертифікат. Його можна використати протягом року на придбання українських книжок. Сума – 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це – 805,2 гривні. 

А з 1 квітня книгарні, які продають книжки українською мовою, мовами країн Євросоюзу й корінних народів України, отримуватимуть допомогу від держави на оренду приміщень. Розмір такої субсидії  – 20 відсотків від доходів з продажу книг. 

Закон Верховна Рада ухвалила в липні минулого року, щоб підтримати книжкову галузь під час війни. На дві програми потрібно близько 758 мільйонів гривень.

Однак 11 січня Український інститут книги повідомив, що в бюджеті на 2023 рік коштів на це не виділили. Низка письменників, видавців та інших діячів культури опублікували спільну заяву, в якій закликали владу забезпечити виконання книжкових законів. А президента – підписати ухвалений парламентом влітку 2022-го закон про заборону ввозити книжки з Росії та Білорусі. 

Тонкі пластикові пакети заборонені

В Україні можна використовувати тільки біорозкладні пакети. Кульки товщиною менше як 50 мікрометрів – заборонені. Товстіші пластикові пакети закон дозволяє, бо їх можна переробити. Але вони у супермаркетах будуть платні.

Цей закон почав діяти минулого року. Його вимоги запроваджують поетапно. Мета – зменшити обсяги пластикового сміття в Україні, яка суттєво випереджає за цим показником країни Європи.

Читайте також: Виплати за програмою «Муніципальна няня» збільшили втричі

У продавців мають бути термінали

З 1 січня продавці повинні мати платіжні термінали для розрахунків карткою. Ця вимога стосується майже усіх торговців, які працюють у населених пунктах із населенням понад 25 тисяч мешканців. Якщо людей живе менше, у підприємців є відстрочка до 1 січня 2024 року.

Вимога про термінали не поширюватиметься на ФОПів – платників єдиного податку І групи. Та тих, хто займається продажем із використанням торгових автоматів, хто має виїзну чи виносну торгівлю, продає власноруч вирощену або відгодовану продукцію.

Запровадили новий збір за паї

З 1 січня землевласники мають платити новий збір — мінімальне податкове зобов’язання за користування або володіння ділянкою.

Фермер, який продає, скажімо, врожай із ділянки 2,5 гектара, раніше сплачував 18 відсотків податку з доходу фізичної особи та 1,5 відсотка військового збору. Як власник землі відраховував плату за землю за ставкою, яку встановлює місцева влада. А в разі реєстрації ФОПом – ще і єдиний податок.

З 1 січня, якщо сума всіх сплачених податків менша за мінімальне податкове зобов’язання, землевласникам доведеться доплатити державі різницю. 

Розмір МПЗ для фізичних осіб визначатиме податкова і надсилатиме повідомлення про необхідність доплати. Юридичні особи робитимуть це самостійно.

МПЗ рахують за формулою, в основі якої нормативно-грошова оцінка ділянки або гектара в області, де розташована земля.

За яку землю збір не платять:

– ділянки дачних та садових кооперативів, набуті у власність чи приватизовані;

– землі запасу;

– ділянки фізичних осіб в межах населених пунктів.

Тож власників городів нічого не зміниться. За офіційно орендований пай МПЗ сплачує орендар. Однак люди, які здають землю неофіційно, отримають платіжки. 

Від сплати мінімального зобов’язання звільнені власники територій, де йшли або йдуть бої, ділянки, які засмічені вибухонебезпечними предметами чи на яких розміщені фортифікаційні споруди; ділянки на тимчасово окупованих територіях.

Розмір податку становить у середньому 1,5 тисячі гривень у бюджет громади. 

Прогнози щодо закінчення війни 

Росія намагатиметься затягувати конфлікт. Тому війна навряд чи закінчиться у 2023-му, вважають аналітики Інституту вивчення війни. 

На Заході говорять про невдачі Росії у війні проти України, але ще не вбачають передумов для припинення бойових дій. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі зазначив, що «Путін зазнав поразки в цілому». Проте попереду ще багато бойових дій. У Білому домі прогнозують, що зимовий період на фронті буде «дуже динамічний», а військові дії триватимуть «протягом деякого часу у майбутньому».

Проте, за прогнозом Бена Ходжеса, колишнього командувача військ США у Європі, ЗСУ визволять Крим від російських окупантів до кінця серпня 2023 року. Його оптимізм поділяють  і українські експерти. 

 Війна в Україні може закінчитися навесні. Таку думку висловив полковник запасу СБУ Михайло Притула в ефірі каналу «Еспресо». Він зауважив, що після війни проти Афганістану Радянський Союз проіснував 10 років. В Україні Росія втратила набагато більше військ:

«Ресурс у Путіна разів у 10 менший, тому я очікую, що перелам у цій війні буде десь у березні цього року».

Кирило Буданов, керівник Головного управління української розвідки, говорить, що програш РФ у війні проти України — вирішене питання, а бойові дії можуть закінчитися наприкінці весни – на початку літа 2023 року. 

Олексій Данілов, секретар РНБО також вважає реалістичним сценарій закінчення війни до літа. Він впевнений, що Росія не може перемогти Україну у відкритому бою, а наступні кілька місяців, ймовірно, можуть стати вирішальними у цій війні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини