Польща оновила правила повторного в’їзду для українців

Польща оновила правила повторного в’їзду для українців

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Українцям при повторному перетині польського кордону необхідно пред’являти електронний документ diia.pl, щоб не втратити статус PESEL UKR. Про це повідомляє Посольство України в Польщі. 

Іноземець, який повертається до Польщі, повинен щоразу показувати співробітнику прикордонної служби цей електронний документ. Навіть якщо їде туди на роботу. 

Зберегти статус PESEL UKR можливо, якщо поїздка за межі Польщі тривала менше як 30 днів. У разі перевищення цього терміну – статус втрачається автоматично.

PESEL – це номер з 11 цифр в польському електронному реєстрі. Він дозволяє українцям отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, офіційно працювати та навчатися.

Diia.pl — це фактично електронна посвідка на проживання в ЄС. Її видають українцям, які перетнули польсько-український кордон після 24 лютого 2022 року. Документ підтверджує легальне перебування в країні українського біженця, який отримав статус PESEL UKR. 

Diia.pl доступний у мобільному застосунку mObywatel.

Що потрібно для встановлення Diia.pl:

– приїзд у Польщу після 24 лютого 2022 року;

– PESEL з печаткою Osoba o statusie UKR; 

– реєстрація довіреного профілю в Urząd (аналог українського ЦНАПу), де користувач отримує логін та пароль;

– телефон з Android 6.0 і вище/iOS 13.0 і вище та доступ до інтернету.

Diia.pl недоступний для осіб, які мають посвідку на проживання в Польщі або карту поляка.

Нагадаємо, майже 1,4 мільйона наших співгромадян отримали дозволи на проживання в Польщі.

Читайте також: Статус PESEL UKR стане обов’язковим

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини