Що очікує українців у січні: головні новації місяця

Що очікує українців у січні: головні новації місяця

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Ключові зміни, які зачіпають велику кількість українців, приніс закон про державний бюджет на 2024 рік. Він набув чинності 1 січня. Передбачає підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. А від цих показників залежить дуже багато виплат, податків, зборів. Наприклад, прожитковий мінімум – є базовим державним стандартом. До нього прив’язано понад 150 видів допомог – декретні, аліменти, виплати дітям, малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю, надбавки на догляд тощо. 

Змінився прожитковий мінімум

Зріс прожитковий мінімум. Тож у 2024 році маємо такі його розміри. 

Загальний показник – 2 920 гривень.

На дітей до 6 років – 2 563 гривень.

Від 6 до 18 років – 3 196 гривень.

Для працездатних осіб – 3 028 гривень.

Для осіб, які втратили працездатність – 2 361 гривню.

Читайте також: Збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину

Мінімальна зарплата зростатиме двічі за рік

Мінімальна зарплата з початку року становить 7,1 тисячі гривень. У погодинному розрахунку – це 42,6 гривні. З 1 квітня мінімалка підвищиться до 8 тисяч. А погодинна оплата праці – до 48 гривень.

Відповідно зріс і мінімальний розмір єдиного соціального внеску, який мають платити всі роботодавців та підприємці за себе та своїх працівників. З 1 січня мінімальний ЄСВ становить 1 562 гривні, а з 1 квітня – 1 760. Максимальний розмір цього податку не може бути більшим за 15 мінімалок, тож із січня це 23 430, а з 1 квітня – 26 400 гривень.

У березні обіцяють індексацію

Підвищенням прожиткового мінімуму призвело до збільшення мінімальної пенсії з 2 093 гривень до 2 361, а максимальної – з 20 930 гривень до 23 610.

У березні уряд обіцяє індексувати всі пенсії. Їх переглянуть за бальною системою. Такий крок має вирівняти диспропорції між українцями, які давно вийшли на пенсію, й тими, хто зробив це недавно. Бо досі при рівних умовах праці  різниця в пенсіях була значною. Точний відсоток, на який зростуть виплати, урядовці поки що не називають. Однак запевняють, що після перегляду середня пенсія зросте з 5 311 грн до 6 000 грн. 

У січні та у квітні також підвищать пенсії для 65-річних, які не працюють і мають повний страховий стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30. Мінімальна виплата для таких категорій має бути не менше як 40 % мінімальної зарплати – нині це 2 840 гривень, а з квітня – 3 200 гривень. Доплати за понаднормовий стаж становитимуть 23,6 гривні за додатковий рік.

Почали діяти нові правила виходу на пенсію у 60 

У 2024 році вийти на пенсію у 60 років зможуть українці, які мають мінімум 31 рік страхового стажу. Якщо він менший, така можливість з’явиться у 63 або 65 років.

Протягом цього року можна вийти на пенсію:

у 60 років – якщо страховий стаж становить не менше 31 року;

у 63 – маючи стаж від 21 до 31 року;

У 65 – від 15 до 21 року.

Якщо років роботи не вистачає, стаж можна докупити. За місяць треба платити 2 948 гривень, за рік – 35 376.

Якщо до 65 років людина не має мінімального страхового стажу, вона отримуватиме соціальну допомогу 2 361 гривню.

Що зміниться для підприємців

Збільшилися ставки податків для фізичних осіб-підприємців:

Перша група – сплачує єдиний податок 10 % від прожиткового мінімуму для працездатних. З 1 січня це 302,3 гривні.

Друга групи – 20 % від мінімальної зарплати, або 1 420 гривень;

Для платників єдиного податку третьої групи ставки не змінюються: 5 % від доходу для неплатників податку на додану вартість. 3 % – якщо зареєстровані платниками ПДВ.

З 1 січня 2024 року діють такі річні граничні розміри доходу для ФОПів:

– для платників першої групи (167 мінімальних зарплат) – 1,185 мільйона гривень;

– для другої групи (834 мінімальні зарплати) – 5,921 мільйона гривень;

– для третьої групи (1 167 мінімальних зарплат) – 8,285 мільйона гривень.

У разі перевищення цих лімітів підприємця автоматично переводять на іншу групу або на загальну систему оподаткування.

Деяким переселенцям продовжать допомогу

Внутрішньо переміщеним особам автоматично продовжили виплати допомоги до кінця січня 2024-го. Для осіб з інвалідністю та дітей – це три тисячі гривень, для решти – дві тисячі.

Виплати не продовжуватимуть тим, хто:

– перебуває за кордоном більше як 30 днів без обґрунтованих причин. Такими є службові відрядження, стажування, лікування або реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо;

– повернувся до покинутого місця проживання;

– відбуває покарання або засуджений за колабораціонізм.

З 1 лютого планують автоматично продовжити допомогу переселенцям, де в родині є троє дітей до 18 років або особи з інвалідністю. Якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 10 356 гривень. Для пенсіонерів-переселенців та осіб з-поміж внутрішньо переміщених осіб, які не можуть працювати з об’єктивних причин.

Читайте також: Уряд платитиме до 48 тисяч за працевлаштування переселенців

Компанії можуть купувати землю

В Україні розпочався другий етап земельної реформи – приватні землі сільськогосподарського призначення можуть купувати не лише фізичні, а і юридичні особи – компанії, банки, територіальні громади. 

Ринок землі в Україні відкрився 1 липня 2021 року. Землю могли купувати тільки фізичні особи, до 100 гектарів в одні руки. Тепер для всіх максимальна площа  – 10 тисяч гектарів.

Іноземці не мають права купувати українську землю. Дозволити це можуть лише після схвалення на референдумі.

Експерти кажуть, що це принесе кошти в аграрний сектор. Адже допоможе залучити інвестиції, а фінансові установи зможуть кредитувати агровиробників під заставу земельних ділянок. 

Підскочили ціни на водійські права 

Згідно з постановою Кабміну №1386, з 1 січня 2024 року зросли ціни на платні послуги, які надають МВС, Нацполіція та Державна міграційна служба.

Які послуги дорожчають:

– отримання посвідчення водія – з 26 до 230 гривень;

– складання теоретичного іспиту – з 13 до 250 гривень;

– складання практичного іспиту з 13 до 420 гривень;

– реєстрація, перереєстрація транспорту усіх категорій з виданням фізичного чи електронного свідоцтва та присвоєнням номерного знака; зняття з обліку автомобіля з виданням облікової картки та номерних знаків для разових поїздок – з 200 до 350 гривень.

Читайте також: Українцям дозволили отримувати водійські права поштою

Мультипредметний тест писатимуть в один день

Випускники, які планують вступати до вищих закладів освіти, цьогоріч писатимуть національний мультипредметний тест за новими правилами.

Буде тестування з чотирьох предметів, три з них обов’язкові – українська мова, історія України та математика. Четвертий вступник обирає з-поміж таких предметів: українська література, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька або ж французька мови.

Іспити абітурієнти писатимуть в один день – по годині на кожен: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування.

Основна сесія розпочнеться в кінці травня. 

А от державну підсумкову атестацію для учнів 4-х, 9-х і 11-х класів не проводитимуть.

При першій реєстрації авто – новин пенсійний збір

Змінилися суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових авто. Бо розмір збору залежить від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який з 1 січня становить 3028 гривень, і вартості автомобіля.

3 відсотки – якщо вартість не перевищує 165 прожиткових мінімумів або 499,62 тисячі гривень.

4 відсотки – якщо вартість перевищує 165, але менша за 290 прожиткових мінімумів. Тобто більше за 499,62 тисячі гривень, але менше за 878,1 тисячі.

5 відсотків – якщо вартість автомобіля перевищує 290 прожиткових мінімумів – понад 878,1 тисячі гривень.

Стартують компенсації за ремонт житла, зроблений за свої гроші

1 січня набрав чинності закон № 3410-IX про компенсації тим людям, які власним коштом відновили пошкоджене російською агресією житло. Це третій етап комплексної програми відновлення житла.

Заявники не повинні подавати жодних чеків, розписок, фото- відеофіксацій чи інших доказів. Механізм буде таким самим, як за іншими напрямками програми єВідновлення. Треба подати заяву через «Дію». Її розгляне комісія й визначить розмір виплати. Орієнтуватиметься на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист із вартістю будматеріалів та ремонтних робіт, який затвердив Кабмін.

Читайте також: Збільшили суму допомоги за програмою єВідновлення

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини