Українцям до вересня повернуть невиплачені пільги за комуналку

Українцям до вересня повернуть невиплачені пільги за комуналку

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Українці можуть одержати грошима пільги, якими вони не скористалися у 2022 році.

Таку постанову від 18.04.2023 № 340 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій» ухвалив уряд.

З 1 січня 2023 року допомогу від держави на оплату комунальних послуг українці отримують через Пенсійний фонд і виключно у грошовій готівковій формі. А раніше – вона була безготівковою. Кошти надходили на рахунок пільговика в «Ощадбанку», а звідти спрямовувалися компаніям, які надають житлово-комунальні послуги.

У постанові уряду від 18 квітня йдеться про кошти, які були на рахунку пільговика на 1 червня 2022 року та які не були використані. Ці гроші після 20 грудня 2022 року «Ощадбанк» повернув на рахунок Мінсоцполітики. Їх Пенсійного фонду виплачуватиме пільговикам до вересня 2023 року.

Для отримання невиплачених сум людині треба подати до Пенсійного фонду заяву в довільній формі. Обов’язково зазначити:

  •  назву документа, що дає право на пільги, його серію та номер, ким виданий і дату видачі. Оригінал цього документа або електронне посвідчення ветерана треба буде пред’явити;
  •  реєстраційний номер облікової картки платника податків – раніше називали ідентифікаційним кодом. Крім осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта;
  •  серію та номер паспорта громадянина України або свідоцтва про народження, або тимчасового посвідчення громадянина України, ким виданий документ і дату видачі;
  •  номер рахунка за стандартом IBAN та назву банку.

Якщо на рахунку пільговика на 1 червня 2022 року залишалися кошти, а ця людина померла, гроші може отримати член її сім’ї. За умови, що він має право на пільги й інформація про нього є в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. 

Член сім’ї має звернутися до Пенсійного фонду із заявою та вищезазначеним пакетом документів. А також надати копії свідоцтва про смерть пільговика, його паспорта та номера платника податків. 

Нагадаємо, до членів сім’ї пільговика належать: дружина чи чоловік, їхні діти до 18 років, неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, непрацездатні батьки, особи, які перебувають під опікою або піклуванням пільговика та проживають разом із ним.

Читайте також: Які пільги можуть отримати переселенці

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини