В якому порядку отримують виплати сім’ї загиблих, зниклих та полонених військових

В якому порядку отримують виплати сім’ї загиблих, зниклих та полонених військових

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Родичі військових, які загинули, зникли безвісти чи потрапили в полон, отримують грошові виплати. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначає чіткий перелік членів родини, яким виплачують кошти.

Порядок черговості такий:

Перша черга – дружина чи чоловік.

Друга черга – повнолітні діти, які живуть із дружиною, чоловіком або законним представником; усиновлювач неповнолітніх дітей та осіб з інвалідністю з дитинства незалежно від їхнього віку; особи на утриманні військовослужбовця.

Третя черга – батьки.

Родичам військовослужбовця потрібно знати:

– аліменти та частка грошового забезпечення  – це різні види виплат. Якщо жінка або чоловік мають аліменти й отримали право на частину забезпечення, то кожну з цих виплат їм нарахують окремо;

– кожна наступна черга отримує виплату, тільки якщо немає осіб із попередньої черги;

– якщо в одній черзі є кілька людей, виплату ділять на рівні частини.

Ці норми прописані в таких законодавчих актах:

– пункт 6 стаття 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»: 

– пункт 7 Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 30 листопада 2016 року № 884;

– розділ ХХХ Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.06.2018 № 260.

Читайте також:  В Україні запрацював реєстр зниклих безвісти

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини