Виплати переселенцям та індексації пенсій: що зміниться з 1 березня

Виплати переселенцям та індексації пенсій: що зміниться з 1 березня

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

У березні відбудеться низка важливих змін. Відбудеться індексація пенсій, зміниться принцип призначення виплат вимушеним переселенцям, а тим внутрішньо переміщеним особам, які не можуть знайти роботу – даватимуть грошову допомогу. 

У матеріалі ми зібрали найцікавіші новації березня. 

Частина переселенців втратять виплати 

З 1 березня 2024 року змінюються підхід до надання внутрішньо переміщеним особам допомоги від держави. Допомогу отримуватимуть тільки найвразливіші категорії. 

Новий підхід до виплат переселенцям – враховуватимуть весь дохід родини. Він має становити не більше 9 444 гривень на людину, пояснює перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак. Ця сума дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для людей, які втратили працездатність.

Виплати на шість місяців автоматично продовжать для:

– пенсіонерів, у яких на 1 січня цього року пенсія менше ніж 9 444 гривень;

– осіб з інвалідністю I чи II групи

– дітей з інвалідністю до 18 років

– тяжкохворих дітей;

– дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 

– батьків-вихователів і прийомних батьків.

Проте значна кількість вимушених переселенців також зможуть продовжити виплати на пів року. 

Подати заяву треба:

– дітям, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;

– жінкам, які чекають дитину, після 30-го тижня вагітності;

– людям, які втратили працездатність, але не мають права на пенсію. За умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну людину не перевищує 9 444 гривні;

– особам працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;

– родині із трьома й більше дітьми до 18 років, яка живе на території, де тривають чи можливі бойові дії;

– сім’ям в умовно безпечних регіонах, якщо в їхніх громадах немає можливості віддати дитину до дитсадка, а навчання в школі відбувається онлайн або в змішаному форматі;

– сімʼям, у яких працездатна особа зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна, а в складі сімʼї є діти, які ходять у садок або навчаються в школі, профтехучилищі чи виші;

– якщо в родині є люди, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, тяжкохворою дитиною, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, чи особою, якій більш як 80 років.

У цих випадках допомогу призначають на всіх осіб у сім’ї переселенців. Але члени родини, які не мають роботи, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Інакше виплати припинять через місяць.

Заяви на допомогу приймають до кінця березня. 

Розмір державної допомоги переселенцям не зміниться – дві тисячі грн, для осіб з інвалідністю та дітей – три тисячі.

Пенсії зростуть на вісім відсотків 

З 1 березня запланована індексація пенсій на вісім відсотків, повідомили у Мінсоцполітики. Середній розмір пенсії зросте на 322 гривні, а середня пенсія становитиме 5 717.

З 1 березня  будуть індексовані пенсії для:

– пенсіонерів, яким виплати призначено на загальних підставах;

– пенсіонерів силових відомств;

– осіб, які отримують пенсію з інвалідності через каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також пенсії проіндексують науковцям, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування. Уряд прискорив проведення індексації для цих категорій – у 2023-му індексація для них відбулась з 1 липня.

Максимальний розмір підвищення пенсії після індексації – 1,5 тисячі.

Разом із щорічною індексацією перерахують пенсії у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Розмір прожиткового мінімуму зріс із 1 січня, але в законі про державний бюджет на 2024 рік було прописано, що пенсії, які залежать від цього показника переглянуть у березні.  Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зріс із 2 093 до 2 361 гривні. 

Нагадаємо, пенсії індексують щороку навесні. Це механізм підвищення розміру виплат від держави, який дає можливість повністю або частково відшкодувати подорожчання споживчих товарів та послуг за рік.

Читайте також: Як зростуть пенсії 

Переселенцям, які не можуть знайти роботу, призначатимуть допомогу 

З 1 березня 2024-го зміниться порядок призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Раніше допомогу для таких родин не призначали, якщо в ній є працездатні люди, які не мають роботи. Фактично цю виплату не могли оформити сім’ї переселенців, які після переїзду не можуть працевлаштуватися.  

Відтепер допомогу призначають на шість місяців – навіть коли в родині є працездатна особа, яка не працює. Або якщо людина повернулася після тривалого перебування за кордоном, не стоїть на обліку як внутрішньо переміщена особа, не має роботи. За умови, що вона звертається не раніше як через 15 робочих днів після повернення в Україну.

Після призначення такої допомоги працездатні люди мають протягом двох місяців сприяти своїй економічній самостійності – або знайти роботу, або стати на облік в центрі зайнятості, щоб фахівці допомогли підшукати місце чи направити на перекваліфікацію.

Але такої вимоги про працевлаштування держава не висуває, якщо особа живе на території бойових дій і доглядає за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю або особою, старше 80 років. А також, якщо людина живе в регіоні, який не входять до переліку Мінреінтеграції як небезпечний, але мусить бути вдома з дитиною – бо у садку немає місць, а шкільне навчання повністю або частково проводять онлайн.

На ідентифікацію пенсіонерів-переселенців залишився місяць

Пенсіонери, які стали переселенцями до 24 лютого 2022 року, мають пройти ідентифікацію до 31 березня. Це допоможе державі упевнитися, що виплату отримує саме та людина, якій її призначено. 

Якщо не пройти ідентифікацію – виплату пенсії призупинять.

Один зі способів підтвердити особу – за допомогою відеозв’язку. Заявку потрібно подати до 15 березня, щоб працівники Пенсійного фонду встигли її опрацювати.

Читайте також: Як пройти ідентифікацію в Ощадбанку жителям окупованих територій

Стартує реєстрація на національне тестування

З 14 березні до 11 квітня включно триватиме реєстрація на національний мультипредметний тест. До 15 квітня зареєстрований учасник у персональному кабінеті зможе змінити предмет на вибір та місце, де він хоче скласти НМТ.

Додаткова реєстрація пройде 10–15 травня – для осіб, які не змогли зареєструватися до 11 квітня з поважних причин. Тоді ж зможуть зареєструватися й ті, кому першого разу відмовили. 

Тестування проходитиме 14 травня – 25 червня, а додаткова сесія 11–19 липня.

Пустили додатковий потяг у Карпати

Укрзалізниця з 1 березня запускає потяг № 203/204 Дніпро – Ворохта. Це пов’язано з початком сезону весняних канікул у школах та дитячих садках.

Потяг їздитиме через день. З Дніпра вирушатиме о 14:35, прибуватиме до Ворохти о 14:09. У зворотному напрямку, з Ворохти, стартує з 2 березня о 16:26 до Дніпра прибуватиме о 12:35.

Коли переводять годинники на літній час

Вночі 31 березня українці переведуть стрілки годинників на годину вперед. Будемо спати на годину менше. Таке переведення відбувається щороку з 1996-го.

Читайте також: В Україні з’явиться нова спеціальність – кухар закладу освіти

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини