Виплати переселенцям, зарплати, податки. Що зміниться з 1 квітня

Виплати переселенцям, зарплати, податки. Що зміниться з 1 квітня

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Квітень принесе українцям кілька важливих змін, які стосуються добробуту та соціального захисту. 

Переселенці можуть подати заяви на виплати до 30 квітня

В Україні, згідно з даними Міністерства соціальної політики, майже 4,9 мільйона переселенців. Частині з них держава виплачує фінансову допомогу. 

У кінці березня уряд уточнив перелік внутрішньо переміщених осіб, які матимуть право на її отримання ще на пів року. І продовжив термін прийому заяв до 30 квітня. Переселенці, які подадуть заяви у квітні, зможуть отримати виплати й за березень. 

Виплати продовжують автоматично:

– пенсіонерам, у яких пенсія менша за 9 444 гривні;

– особам з інвалідністю I та II груп;

– дітям з інвалідністю до 18 років, тяжкохворим дітям, дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. 

– батькам-вихователям і прийомним батькам.

Подати заяву на продовження виплат, незалежно від доходів, мають право: 

– особи з тяжкими формами хвороб, у яких немає групи інвалідності. Зокрема з рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу – інсулінозалежним, гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня. Та родини, де є такі особи;

– діти, які живуть у патронатних сім’ях;

– діти, які тимчасово живуть у родичів, знайомих, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу;

– малолітні діти, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;

– жінки при надії після 30-го тижня вагітності. 

Подати заяви можуть сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід на одного менший за 9 444 гривні, а у складі родини є:

–  дитина до 3 років, або дитина до 6 років, яка потребує догляду;

– тільки непрацездатні особи; 

– діти до 18 років, або студенти до 23.

– студенти, які звертаються самостійно, до 23 років;

– людина, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю до 18 років, або тяжко хворою дитиною;

– особи з інвалідністю III групи;

– людина, яка не працює й доглядає дитину до 14 років. Або в сім’ї троє і більше дітей до 18 років, а сім’я живе в зоні бойових дій; 

– дитина, для якої немає місця у садку чи школі, а навчання в навчальному закладі проводять онлайн – повністю або частково, через що батьки не можуть працювати;

– людина, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату й отримує державну соціальну допомогу. 

Право на продовження допомоги також отримали особи, старші за 55 років. 

У Міністерстві соціальної політики наголошують: усі працездатні члени родини, крім того, хто наглядає за дітьми або немічними, мають або працювати, або протягом місяця з дня призначення допомоги стати на облік у службі зайнятості. Якщо цього не зробити, допомогу буде припинено усій сім’ї.

Розмір виплат залишається без змін: три тисячі гривень для дітей та людей з інвалідністю і дві тисячі – іншим переселенцям.

Читайте також: Переселенці пенсійного віку: кому продовжать виплати

Зросте мінімальна зарплата

Мінімальна зарплата з 1 квітня становитиме 8 тисяч гривень. З початку цього року її розмір становив 7,1 тисячі на місяць. У погодинному вимірі «мінімалка» вперше дотягнеться до 48 гривень.

Цей показник впливає на розмір податків і зборів. Відтак із 1 квітня роботодавець зобов’язаний платити зарплату не нижче 8 тисяч, а також сплачувати податок на доходи фізичних осіб не менше 1440 гривень та військовий збір — від 120.

Мінімальна сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становитиме 1760 гривень. А максимальна — 26 400 гривень.

Перерахують деякі пенсії

Після зростання мінімальної зарплати з 1 квітня підвищаться пенсії громадян старших за 65 років, які мають повний стаж. Розмір пенсійної виплати для них має становити щонайменше 40 відсотків від «мінімалки». Тож від сьогодні це 3200 гривень. 

Нагадаємо, цьогоріч повний стаж це 35 років для чоловіків і 30 — для жінок.

Пенсії автоматично перерахують для 654 тисяч працюючих пенсіонерів, з урахуванням їх оновленого страхового стажу.

Будуть доплати в індивідуальному порядку тим, хто 2024 року досягне певного віку: 70-річним – по 300 гривень щомісячно, 80-річним і старшим по 500. Але тільки за наявності повного страхового стажу, який діяв на час їхнього виходу на пенсію – не менше як 25 років.

Читайте також: Нова допомога переселенцям – субсидія на оренду житла

Держава підтримує дітей

У квітні запровадять допомогу «Дитина не одна». Йдеться про підтримку дітей, які залишились без батьківського піклування, однак не мають статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштовані в родини родичів, знайомих, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Яку допомогу отримуватимуть діти, залежно від віку та стану здоровя, ми писали тут.  

Подавати заяви можна до органів соцзахисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад.

Ще одне  рішення уряду – дітям загиблих захисників, які не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад, виділять регулярну адресну допомогу.

Держава щомісяця виплачуватиме:

– 7,8 тисячі гривень на одну дитину;

– 6,1 тисячі гривень на кожного, якщо в родині двоє чи більше дітей.

На машинах автошкіл замість знаку «У» з’явиться інша літера

Наприкінці квітня всі автошколи та сервісні центри МВС мають переобладнати автомобілі для практичних іспитів. На машинах замість знаку «У» в червоному трикутнику з’явиться «Н».

Це рішення зафіксоване у постанові Кабміну від 27 жовтня 2023 року №1128. У тексті ПДР слова «Учбовий транспортний засіб» замінено на «Навчальний транспортний засіб». Бо в українській мові немає слова «учбовий» – це калька з російської «учебный». 

Також в Україні з’являться дорожні знаки, які вказуватимуть напрям та відстань до туристичних об’єктів, спортивних споруд, об’єктів культурної спадщини. Вони матимуть коричневе тло, на якому зображені піктограми, що символізують туристичні та інші об’єкти.

Читайте також: Для водіїв, які не надають перевагу на дорозі, хочуть посилити відповідальність

Скоротять вакансії у державних установах

У кінці грудня 2023-го Кабінет Міністрів прийняв постанову № 1410 про скорочення чисельності працівників в органах виконавчої влади. Вона набуває чинності 1 квітня цього року. Заплановано скоротити близько 20 тисяч вакантних місць держслужбовців – йдеться не про посади, а про місця, які досі були незайняті.  

Також цей документ затверджує й нову граничну чисельність працівників у центральному апараті органів виконавчої влади та в регіонах. І скорочення таки будуть. Вони стосуватимуться 67 структур. Приміром, гранична чисельність працівників апарату МОЗ зменшиться на 93 працівників –  їх буде 238. При  цьому реформа не торкнеться МВС та поліції, Міноборони, Мінінфраструктури, Мінфіну.

Строковиків відпустять додому

У квітні-травні 2024 року строковиків звільнять у запас. 

Верховна Рада у лютому ухвалила закон про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, термін служби яких закінчився під час воєнного стану. Для завершення цієї процедури був потрібен указ президента, який Володимир Зеленський підписав 7 березня  – указ №149/2024. 

Гуманітарну допомогу ввозитимуть тільки за електронними документами

З 1 квітня контроль за гуманітарною допомогою відбуватиметься за новими правилами – на кордоні реєструватимуть лише у «цифрі». Набирають чинності всі норми постанови Кабінету Міністрів від 5 вересня 2023 року №953. 

До кінця березня на митниці ці товари реєстрували і в паперовому, і в цифровому форматі. Тепер декларування та облік відбуватиметься виключно в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги. 

Отримувачів фіксуватимуть у Єдиному реєстрі, дані про товари вноситимуть у базу, про розподіл цих товарів треба відзвітувати протягом трьох місяців. 

На 23 лютого 2024 року в Єдиному реєстрі зареєстровані 7 305 отримувачів. 

Квітень буде теплим

У квітні середня місячна температура повітря передбачається в межах 8 – 13 градусів тепла, у Карпатах 6 – 7. Це показники близькі до норми. Лише у більшості західних, Вінницькій та Одеській областях на 1 – 1,5 градуса вище за норму. Про це розповіли в Укргідрометцентрі.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Коли буде відома дата й місце тестування

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини