Які зміни чекають українців в останній місяць року

Які зміни чекають українців в останній місяць року

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Останній місяць року не принесе українцям великих змін ні в тарифах на комунальні послуги, ні у виплатах допомог, пенсій та субсидій. У цих питаннях все залишатиметься так, як було дотепер. Проте в грудні набуває чинності низка змін, які стосуються бізнесу. А також починає діяти закон, який має кардинально полегшити взаємодію людини з чиновниками, тобто з усіма державними органами. 

Про найцікавіші новації місяця – в матеріалі Фонду милосердя та здоров’я. 

Будуть нові правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня в Україні починає працювати електронна система реєстрації гуманітарної допомоги. Паралельно до 1 квітня 2024 року діятимуть і паперові декларації. 

Сьогодні набирає чинності Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги, затверджений постановою Кабміну № 953 від 5 вересня. За цим документом, уся звітність має перейти «в цифру».

Дотепер гуманітарну допомогу завозили за спрощеними правилами, які уряд запровадив у березні 2022-го, коли після російського вторгнення до волонтерського руху долучилися тисячі людей. Цей механізм передбачав, що представник волонтерської організації подає декларацію в пункті пропуску. Для окремих товарів військового призначення – мав бути також гарантійний лист від військової частини. 

Нині скасовують гарантійні листи, запити на постачання та інші довідки.

Щоб завезти гуманітарну допомогу, треба:

– зареєструватися на електронній платформі – Автоматизованій системі реєстрації

– сформувати й подати декларацію; 

– система присвоїть декларації унікальний код, за яким митники пропустять вантаж; 

– перед роздачею зробити опис гумдопомоги в системі; 

– прозвітувати – коли та де роздали товари, чи є залишки, які. 

Новий порядок ввезення гуманітарної допомоги викликав хвилю обурення серед волонтерів та військових. 

Вони наголошують:

1. Новий порядок передбачає роботу з юридичними особами. Фізичним особам-волонтерам доведеться шукати організацію, яка погодиться взяти на себе відповідальність як отримувач. 

2. Створити електронний кабінет, сформувати декларацію, подати звіт мають право тільки її керівники. Будемо чесні, зазвичай це роблять бухгалтери чи юристи. 

3. Зареєструватися як отримувачі гумдопомоги не зможуть міжнародні організації, в яких немає тут офіційного представництва, – вони не мають електронного підпису. 

4. Про використання допомоги треба відзвітувати протягом 90 днів. Інакше обліковий запис заблокують. А повторна реєстрація можлива через шість місяців.

Після обговорення Кабмін залишив до 1 квітня 2024 року поруч з електронними деклараціями паперові, які діяли досі. 

Читайте також: Чи підлягає оподаткуванню благодійна допомога від міжнародних організацій

Пенсіонери за кордоном мають пройти перевірку 

Українські пенсіонери, які виїхали за кордон, до 31 грудня мають пройти фізичну ідентифікацію, щоб і далі отримувати виплати.

Це можна зробити на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Або  засвідчити своє місце проживання за кордоном через консульську посадову особу.

Щоб пройти ідентифікацію онлайн, потрібно:

– зайти на вебпортал електронних послуг ПФУ;

– у правому верхньому куті натиснути кнопку «Вхід» та обрати опцію Дія.Підпис;

– у новому вікні натиснути кнопку «Отримати код для входу»;

– просканувати QR-код, що з’явиться на екрані, за допомогою сканера в додатку «Дія»;

– підтвердити запит на авторизацію через «Дія.Підпис» та особу через перевірку за фото;

– натиснути «Далі» та ввести п’ятизначний код для «Дія.Підпис»;

– вхід в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ буде виконано автоматично. Повідомлення про проходження ідентифікації надійде у розділ «Мої звернення».

Відновлять податкові перевірки 

З 1 грудня 2023 року можуть відновити перевірки ризикових підприємств. 

9 листопада парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Він очікує підпису Президента. 

Перевірятимуть компанії, які виробляють або продають підакцизні товари – алкоголь та цигарки, фірми, що займаються гральним бізнесом та фінансовими послугами. 

Ця новація не стосується ФОПів першої та другої групи – до 1 грудня 2024 року. А також підприємств на тимчасово окупованих та територіях, де тривають бойові дії.

Читайте також: 17 500 гривень на тверде паливо надає Естонська рада у справах біженців

Змінюються правила заповнення реквізитів на сплату податків

Під час сплати податків, зборів, платежів, ЄСВ з 1 грудня треба заповнювати у «Призначенні платежу» два обов’язкові поля:

– код виду сплати. Його треба взяти з документа «Перелік кодів видів сплати, які використовуються платниками»; 

– додаткова інформація запису. Платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Підприємці, які працюють за ліцензіями або спеціальними дозволами, вказують вид дозвільного документа, номер, дату. 

Якщо у платіжній інструкції підприємець не написав код або вказав номер, якого немає в Переліку, вважається, що він сплатив державі за кодом 101 – податки, збори, платежі, єдиний внесок. 

Ці вимоги слід враховувати під час сплати через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу. Й вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень правильного заповнення поля «Призначення платежу». 

Чиновники не зможуть приймати рішення щодо людини, не повідомивши її про це  

З 15 грудня 2023 року набирає чинності закон «Про адміністративну процедуру». Його намагалися ухвалити 25 років. У Мін’юсті цей документ називають тихою революцією. Він докорінно змінює радянський підхід, встановлює новий порядок у спілкуванні держави з громадянами та бізнесом. 

«Закон запроваджує єдині стандарти у роботі чиновників, прискорить надання якісних і зручних послуг для громадян», – каже заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

Що ж передбачає цей закон.

– Не можна прийняти негативне рішення щодо особи, на залучаючи її й не забезпечивши право бути вислуханою. Людині треба надати доступ до матеріалів справи. Обґрунтовувати негативні акти й повідомити порядок їх оскарження. 

– Усі сумніви мають тлумачитися на користь особи. 

– Дії та вимоги особи вважаються правомірними, доки не буде доведено інше.

– Адміністративний орган зобов’язаний встановити обставини, що мають значення для справи, та, за необхідності, зібрати для цього докази.

– Адміністративний орган не може вимагати від особи документи, якими володіє інший адміністративний або державний орган. 

– У кожного адміністративного органу буде наступник, який виконуватиме всі обов’язки цього органу. Тобто чиновники більше не зможуть відмовити у видачі документів через те, що якесь міністерство чи відомство реформували або ліквідували. 

Читайте також: Уряд змінив процедуру надання допомоги переселенцям

Вперше відзначатимемо Різдво з цивілізованим світом

Дати багатьох релігійних свят змінились після того, як Українська церква перейшла у вересні на новий календар. 

6 грудня віряни відзначатимуть День святого Миколая. 

9 грудня — непорочне Зачаття святою Анною пресвятої Богородиці. 

25 грудня Різдво Христове, а напередодні — Святвечір.

У більшості країн Європи, Південній і Північній Америці, Австралії, Індії відзначають Різдво саме 25 грудня. До 1929-го року й Україна його святкувала в цей день. 

Погода на нашому боці

Останній місяць 2023 року буде теплішим, ніж зазвичай, повідомляє Український гідрометцентр. 

Середня температура очікується від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла. Це на 1–1,5 градуса вище за норму. Кількість опадів буде в межах норми – 34–79 мм, в горах Криму та в Карпатах місцями 81–105 мм.

Запускають потяг до Відня

З 10 грудня Укрзалізниця запускає поїзд №143/146 Відень — Чоп — Відень. 

На станції Чоп він буде «підвʼязаний» під зручну пересадку на групу спальних вагонів із Києва (через Львів). Сполучення буде зручним і для пасажирів рейсу №367/368 Луцьк — Рівне — Чоп — Ужгород. 

Розклади руху розроблені так, що вночі пасажир проводитиме у спальних вагонах «Укрзалізниці», а вдень — у сучасних сидячих вагонах 1 або 2 класу угорських залізниць. 

Не варто хвилюватися за стикування в Чопі через можливі спізнення, оскільки пересадка є узгодженою: поїзд завжди чекатиме пасажирів.

Вартість квитка з Києва до Відня в сидячому вагоні другого класу та в купе становить близько 2500 гривень. 

Відправлення поїзда №745 з Києва щодня о 16:38 (з Луцька о 17:45, з Рівного о 19:02 під №368), Львів 23:31 — 00:23, Чоп 06:20. На вокзалі станції Чоп пасажири проходять прикордонно-митні операції та пересідають у поїзд №146 Чоп — Відень, що відправлятиметься з Чопа щоденно о 08:23, на станції Будапешт-Келеті 14:20 — 14:40, прибуття до головного вокзалу Відня о 17:20. 

Читайте також:  Співвласники зруйнованого житла можуть подати заяву на єВідновлення

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини