Зростання цін на пальне, квитки на потяг у застосунку, новації для школярів – які зміни чекають у вересні

Зростання цін на пальне, квитки на потяг у застосунку, новації для школярів – які зміни чекають у вересні

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

У перший місяць осені на українців очікує низка змін: у податковій сфері, у послугах Укрзалізниці та Укрпошти, у виплатах для переселенців, в організації навчання у школах. Ми зібрали найважливіші законодавчі новації вересня. 

У першому класі буде не більше як 24 учні 

Новий навчальний рік в Україні почався 2 вересня. За парти повернулися 300 тисяч школярів. 

З нового навчального року кількість учнів у першому класі не має перевищувати 24 особи. Це нововведення стосується всіх перших класів у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти, незалежно від формату навчання – очного чи змішаного. Для інших класів максимальна кількість учнів залишається на рівні 30 осіб.

З осені в багатьох школах працюватимуть спеціальні поліцейські – офіцери Служби освітньої безпеки. Вони перебуватимуть у закладах освіти впродовж усього навчального процесу. Контролюватимуть пропускний режим, патрулюватимуть територію, проводитимуть інтерактивні заняття зі школярами з питань правової обізнаності. Офіцери виконуватимуть правоохоронну, наставницьку та просвітницьку функції. 

Читайте також: Як навчатимуться школярі з окупованих територій

Українські старшокласники вивчатимуть оновлений курс «Захист України». Це буде єдиний курс для всіх учнів, незалежно від статі. Вивчатимуть різні актуальні теми — від військових технологій до інформаційної безпеки. Опановуватимуть практичні навички — стрілецька підготовка, орієнтування на місцевості, такмед.

У 40 школах країни в тестовому режимі запустили застосунок «Мрія». У ньому міститиметься бібліотека контенту, інформація про освітні програми, курси, позашкільні активності, олімпіади, гуртки, відеоматеріали. Також буде Мрія-ID – електронний учнівський квиток, який працюватиме, як і документи в «Дії».

Виплати переселенцям продовжили до лютого 2025-го

Уряд продовжив виплати для внутрішньо переміщених осіб ще на шість місяців – до лютого 2025 року. Таку допомогу виплачують щомісяця на кожного члена сім’ї ВПО з вразливих категорій. Її отримують понад 1,2 млн осіб. Виплати продовжили автоматично, додатково нікуди звертатися не потрібно. Держава через управління соціального захисту протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин і чи вони й далі відповідають критеріям отримання допомоги.  

Читайте також: Гроші ходять за людиною: експериментальний проєкт Мінсоцполітики

З 1 вересня 2024 року українці більше не отримуватимуть виплати за програмою «Прихисток», завдяки якій впродовж двох років можна було отримати компенсацію у 450 гривень на місяць за витрати на розміщення одного переселенця у своїй домівці. Основною причиною закриття програми стало виснаження фінансових ресурсів, що надходили від міжнародних партнерів.

Війна триває, мобілізація теж

Радикальних змін у проведенні мобілізації з 1 вересня не буде – за останній місяць до відповідного закону правок не вносили. Однак уряд і парламент ухвалювали деякі рішення, які вдосконалюють процес залучення громадян до війська. 

21 серпня Рада ухвалила законопроєкт № 11391 щодо відстрочки для чоловіків, чиї неповнорідні родичі загинули чи зникли на війні. Тепер право на відстрочку мають чоловіки, якщо їхні близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час війни. До цього не враховувалися неповнорідні брат чи сестра. Закон очікує підпису президента.

Читайте також: У застосунку Резерв+ з’явиться автоматичний сервіс відстрочки від призову

Військовозобовʼязані зможуть перевірити чинність повістки від ТЦК через застосунок Резерв+. Кабмін уточнив вимоги до повісток і розробив механізм, завдяки якому можна перевіряти стан повістки у мобільному застосунку.

Ще одна постанова уряду передбачає, що всі хлопці 17–25 років мають стати на військовий облік без проходження військово-лікарської комісії. Також налагодять перевірку військово-облікових документів чоловіків за кордоном.

У Міноборони продовжують роботу над цифровізацією всіх процесів. Планують перетворити застосунок Резерв+ на онлайн-ТЦК, а також додати опцію онлайн-рекрутингу з можливістю мобілізуватися у два натискання. А до кінця року – хочуть запустити у Резерв+ електронне направлення на ВЛК, онлайн-вишколи, відстрочки для студентів і багатодітних батьків. Крім того, розробляють застосунок для військовослужбовців Ветеран+, де захисники зможуть оперативно та зручно отримувати послуги від держави.

Бензин подорожчає на півтори гривні, автогаз – на п’ять 

У середині липня Рада підтримала збільшення акцизів на пальне. Закон передбачає поступове до 2028 року підвищення ставок до мінімального рівня, встановленого в Євросоюзі. Перший етап підвищення був запланований на 1 вересня 2024 року. Але президент ще не підписав ухвалений парламентом документ.

Після зростання акцизів на пальне бензин, на думку експертів, подорожчає на 1,5 гривні, дизель – на 2 гривні, а автогаз – на 5 гривень за літр.  Зростуть і витрати бізнесу на перевезення, тож слід очікувати й зростання цін на товари. За прогнозами НБУ, до кінця року ціни на пальне можуть зрости на 9 відсотків.

Для молодіжної іпотеки удвічі зменшили перший внесок

У середині серпня Кабмін збільшив ставки пільгової іпотеки єОселя та покращив умови для молоді. Постанова набуде чинності у середині вересня. 

Нові правила передбачають: зниження першого внеску для молодих позичальників із 20 до 10 відсотків. Іпотеку можна взяти не лише на квартиру в новобудові, але також на приватні будинки й таунхауси.

Рішення про підвищення податків ще не ухвалили, але воно буде

У вересні українці можуть почати платити вищі податки. 29 серпня фінансовий комітет підтримав оновлену версію урядового законопроєкту № 11416. Вона передбачає:

– підвищення ставки військового збору з 1,5 до 5%;

– встановлення військового збору на суму 1% від доходу для платників єдиного податку III групи;

– встановлення військового збору для платників єдиного податку І, ІІ та ІV груп на рівні 10% мінімальної зарплати;

Голосування у парламенті заплановане вже цього тижня. Та це буде лише перше читання законопроєкту. Тож коли насправді підвищать податки – поки що невідомо. 

Стартує програма «Національний кешбек»

З 2 вересня 2024 року стартує програма «Національний кешбек». Українці зможуть отримати 10 відсотків від вартості за покупки товарів вітчизняного виробника.

Максимальний розмір кешбеку – 3 тисячі гривень за місяць. Ці гроші можна буде витрачати на медичні та комунальні послуги, спорт, кіно, квитки на потяг, мобільний звʼязок, військові облігації.

Щоб стати учасником програми, потрібно оформити віртуальну картку у своєму банківському мобільному застосунку чи фізичну – в банку, на яку держава перераховуватиме кошти. 

Укрзалізниця оновила сайт і застосунок

З 1 вересня 2024 року Укрзалізниця перейшла на новий портал та мобільний додаток. На ньому доступні такі функції:

– купівля квитків на будь-який поїзд, зокрема на потяги Київ – Варшава та Київ – Відень після верифікації акаунту через Дія.Підпис;

⁠– повернення квитків на міжнародні рейси після верифікації акаунту;

– придбання квитків у жіночі купе;

– придбання квитків зі знижкою для студентів;

⁠– покращений пошук поїздок з пересадками, наприклад, із пересадкою всередині поїзда;

– можливість докупити квиток на тварину або на багаж та дізнатися вартість цих квитків до придбання;

– безготівкова оплата квитків за допомогою Apple Pay та Google Pay;

– доступ до онлайн-табло вокзалів по країні.

Також потяги Інтерсіті+ між Києвом та Одесою тепер будуть курсувати не лише влітку – а їздитимуть на постійній основі весь рік.

Паспорти за кордон доставлятиме Укрпошта

З вересня українці, які переоформлюють закордонний паспорт, зможуть замовити його доставку через сайт Укрпошти.

Щоб скористатися сервісом, треба використати електронну марку з QR-кодом, а також сплатити за послугу в особистому кабінеті на сайті державного поштового оператора. Єдина ціна доставки в будь-яку країну світу – 6 доларів та 10 гривень ПДВ. Нині ціна такої послуги – від 70 до 100+ доларів залежно від країни.

Паспорт з України доставлять у закордонну дипломатичну установу. Бо за українським законодавством при отриманні паспорта необхідна подвійна верифікація. Надалі планується доставлення на адресу отримувача.

Нікотинові подушечки обкладатимуть акцизом 

З 1 вересня певні види нікотиновмісних продуктів для орального застосування, зокрема, нікотинові подушечки або «паучі», обкладаються акцизом.

Відтепер усі вони – імпортовані чи вироблені в Україні – повинні мати акцизну марку. Виняток зробили лише для продуктів, які містять нікотин, але допомагають кинути палити, і внесені до національного реєстру ліків, – наприклад, нікотиновий пластир чи жуйка.

Залишки нікотиновмісних виробів, які раніше були ввезені в Україну та не мають акцизних марок, можна продавати до 1 жовтня 2024 року.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  З 1 вересня запрацюють нові правила надання соціальної допомоги

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини