Червень 2023: які зміни чекають українців

Червень 2023: які зміни чекають українців

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Електроенергія для населення подорожчає, пенсіонери отримають доплати за три місяці, запрацює Єдиний реєстр зброї, а для одного з найважливіших вітчизняних продуктів – картоплі запровадять національний стандарт якості. Ці та інші новації червня – в матеріалі «Фонду милосердя та здоров’я».

Тариф на світло зріс на 50 відсотків 

З 1 червня електроенергія для населення коштуватиме 2,64 гривні за кіловат. Досі українці платили 1,44 гривні за кіловат за умови місячного споживання до 250 кіловат-годин і 1,68 гривні – якщо обсяги більші. 

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, це рішення вкрай складне, але необхідне для підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону. Через те, що енергетична інфраструктура була зруйнована російськими авіаударами. 

«Тариф 2,64 гривні за кіловат – мінімальний, який дозволить утримати енергосистему», – зазначив Галущенко. 

Середня сума в платіжці за електроенергію для родини зросте приблизно на 250 гривень.

Під час війни в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, тепло та гарячу воду. Але ця норма не поширюється на електроенергію та холодну воду.

Підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  розгляне 14 червня. Тарифи на воду, як прогнозується, зростуть у середньому на 30 відсотків.   

Читайте також: Як оформити пільги на комунальні послуги учасникам бойових дій

Пенсіонери, які працюють, отримають доплату за три місяці

У червні виплати отримають українці, яким перерахували пенсії з 1 квітня. Це стосується пенсіонерів, які працюють. Доплату видадуть за три місяці: квітень, травень та червень. Суми будуть різні, адже залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії. 

За даними Мінсоцполітики, в Україні продовжують працювати 2,7 мільйона пенсіонерів. 

Ще одна індексація цьогоріч буде з 1 липня. Доплати отримають науковці, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування. 

Індексацію пенсій проводять кожні два роки. Це не підвищення, а збільшення середньої зарплати, яку враховують для нарахувань.

Читайте також: Як перевірити страховий стаж для оформлення пенсії

Готують масштабну перевірку соціальних виплат

Уряд планує перевірити отримувачів соціальних виплат, зокрема пенсій. Проінспектують, чи правильно вказані персональні дані особи та чи законно держава платить ці гроші.

Скасувати виплату можуть, якщо:

— знайдуть помилку в прізвищі;

— виявиться, що пенсію чи допомогу оформили за фальшивими документами;

— людина не забирає гроші на пошті протягом шести місяців;

— пенсіонер став переселенцем і переїхав (попередній та в цей пункт стосується тільки пенсіонерів, які отримують пенсію на Укрпошті готівкою);

— громадянин виїхав за кордоном – пенсію не платитимуть за час перебування поза Україною. Це стосується українців, які виїхали назавжди, але не біженців. 

Дітей-переселенців прописуватимуть за місцем реєстрації батьків

2 червня 2023 року набувають чинності зміни до законодавства, які спрощують процедуру внесення даних про реєстрацію для осіб, які мешкали на тимчасово окупованих та охоплених боями територіях. 

Зверніть увагу, що внесення відомостей про зареєстроване місце проживання  – це не те саме, що реєстрація. Людина, яка має житло на окупованій чи охопленій боями території, зможе у будь-якому органі Державної міграційної служби оформити документи, обміняти їх, вклеїти фото в паспорт. Але спершу її дані про реєстрацію на батьківщині треба внести у державну інформаційну систему. 

Закон передбачає також спрощену процедуру реєстрації дітей-переселенців. На період окупації місцем реєстрації дітей вважатимуть місце проживання їхніх батьків, або того з батьків, з ким живе дитина. Цю інформацію вносять за заявою батьків. 

Досі діти переселенців при отриманні паспорта не мали реєстрації місця проживання. А відтак їх не могли поставити на облік як переселенців – бо для цього треба документи, що підтверджують місце реєстрації на тимчасово окупованій чи охоплених боями територіях. А відповідно вони не могли отримати державну допомогу та скористатися пільгою при вступі до закладів вищої та професійної освіти.

Читайте також: Переселенець може зареєструватися на новому місці, але не виписуватися зі свого помешкання

Запрацює Єдиний реєстр зброї

23 червня в Україні запрацює Єдиний реєстр зброї. Про це повідомив міністр МВС Ігор Клименко в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«У кожного громадянина буде електронний кабінет із повною інформацією про його зброю, терміни перереєстрації, перевірки, відмітки купівлі-продажу. А при купівлі зброю можна буде вибрати й замовити, не заходячи ні в підрозділи дозвільної системи, ні в магазин. Тобто буде максимально спрощена система придбання та продажу зброї», – зауважив Клименко.

За словами міністра, основна мета реєстру – щоб уся зброя, яка є на руках у громадян, а це 1,2 мільйона одиниць, була внесена в єдину систему. 

«Українцям треба повернути відчуття безпеки. Для цього зброя має бути облікована, а правила її використання чітко виписані», – наголосив міністр внутрішніх справ України.

У класах, де складають водійські іспити, встановлять відеокамери

Міністерство внутрішніх справ із 1 червня запускає пілотний проєкт для прозорості й чесності водійських іспитів. Його гасла: «Знаєш – успішно складаєш», «Не знаєш – не допоможуть». 

Проєкт почнеться в сервісних центрах МВС чотирьох областей:

Львівська область: м. Львів, с. Зимна Вода, с. Червоне, м. Стрий, м. Червоноград;

Київська область: м. Біла Церква, с. Софіївська Борщагівка, м. Переяслав.

Одеська область: м. Одеса, м. Білгород-Дністровський, м. Ізмаїл, м. Подільськ;

Вінницька область: м. Вінниця, м. Могилів-Подільський, м. Тульчин.

У решті сервісних центрів цих регіонів надаватимуть усі види послуг, пов’язані з посвідченням водія та реєстрацією транспортних засобів, крім теоретичних та практичних іспитів.

Що зміниться:

– оновлять систему попереднього запису: наявність талонів можна буде перевірити онлайн, а отримати офлайн або через електронний запис;

– кожен кандидат у водії отримає більше інструментів для оскарження результатів іспитів;

– у класах для теоретичних іспитів працюватимуть мікрофон та чотири відеокамери, в яких не буде сліпих зон;

– в автівках категорії «В» (легкові, невеликі мікроавтобуси та вантажівками, маса яких не перевищує 3,5 тони) вестимуть відеофіксацію в салоні – щоб знімати руки та ноги й кандидата, й екзаменатора. Буде запис розмов.

Читайте також: У «Дії» можна замовити нове водійське посвідчення

Стандарт картоплі розробляли три роки

З 1 червня в Україні діятиме національний стандарт на продовольчу картоплю. Він прописує основні вимоги для цього овочу, повідомляє «Український науково-дослідний та навчальний центр проблем стандартизації та сертифікації якості».

Відповідно до стандарту, розрізнятимуть картоплю ранню та пізню. Залежно від якості – екстра, першого сорту та другого. Залежно від використання – миту та немиту. Стандарт визначає допустимий вміст токсичних елементів, вимоги до розміру картоплин, маркування етикетки, фасування та транспортування.

Національний стандарт на картоплю для продажу узгоджували три роки з найбільшими учасниками ринку.

Звідки деревина – покаже лісорубний квиток

З 1 червня на деревину видаватимуть електронний лісорубний квиток та сертифікат про походження. Його повинні мати всі українські лісокористувачі. 

За словами генерального директора підприємства «Ліси України» Юрія Болоховця, електронні квитки мають зменшити корупцію в галузі. На кожну ділянку видаватимуть квиток, що міститиме інформація про всі види рубок. 

Лісорубні квитки автоматично вносять до системи електронного обліку деревини. Це дозволить створити єдину базу даних. Документи на вирубування видаватимуться онлайн, підприємцям не буде потреби їздити в управління Держлісагентства та до ЦНАПів. Сертифікат про походження деревини, який необхідний експортерам, також можна отримати в електронному вигляді. Це дозволить простежити обіг матеріалу від місця заготівлі до продажу за кордон.

Тестування триватиме 180 хвилин

У червні абітурієнти складатимуть Національний мультипредметний тест. Основна сесія відбудеться з 5 по 23 червня в містах України та спеціальних екзаменаційних центрах за кордоном.

Учасники матимуть 180 хвилин на запитання з трьох предметів.

Про точний час та місце проведення повідомлять в особистому кабінеті учасника на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Результати будуть доступні до 28 червня.

Читайте також: Випускники з окупованих територій можуть вступити до вишів без тестування

Укрзалізниця додала нові рейси 

Укрзалізниця запускає додаткові рейси та запроваджує новий графік руху поїздів. 

З 10 червня з’являться:

– Потяг №40/39 Запоріжжя – Солотвино з’єднає Запоріжжя та Дніпро з курортами Львівської області та Закарпаття – від Славського до Берегового.

– Потяг №148/147 Київ – Одеса, який їхатиме через Черкаси. 

Уперше з початку повномасштабної війни Укрзалізниця повертає маршрут Київ – Дніпро – Запоріжжя. Щоденний рейс швидкісного Hyundai Rotem запустять із 10 червня.

Польська залізнична компанія SKPL з 1 червня відкриває рейси з Варшави до Рави-Руської на Львівщині. Потяг на 240 пасажирів курсуватиме щодня в обох напрямках.

Відправлення з вокзалу Варшава – Всходня планується о 14:00 за місцевим часом, з Любліна – о 16:00. Прибуття до Рави-Руської – о 20:15 за київським часом.

Перший літній місяць не буде спекотним

У червні середня місячна температура очікується на рівні 18 – 23 градуси тепла – це на 1-1,5 градуса вище за норму, кажуть в Укргідрометцентрі. 

Синоптики зазначають, що кількість опадів прогнозується в межах 49 – 90 міліметрів. У Карпатах та Прикарпатті 117 – 171 міліметр. Такі показники теж не виходять за межі норми. 

Читайте також: Що змінилося для українців у травні

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини