Що зміниться для українців у серпні 

Що зміниться для українців у серпні 

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

В останній місяць літа на українців чекає низка законодавчих новацій. Деякі громадяни втратять можливість отримати відстрочку від мобілізації, до Дня незалежності певним категоріям держава виплатить разову допомогу, в Україні стане легальним медичний канабіс, а школи та виші можуть уже в серпні почати навчання.  

Хто втратить відстрочку від мобілізації

З 1 серпня за законом про мобілізацію деякі категорії громадян більше не зможуть отримати відстрочку, а саме:

– студенти та аспіранти на заочній або вечірній формі;

– студенти та аспіранти, які здобувають другу або третю вищу освіту;

– багатодітні чоловіки, які не платять аліменти;

– чоловіки, які доглядають дружину з інвалідністю III групи;

– батьки-одинаки, якщо мати не позбавлена батьківських прав, не визнана померлою або зниклою безвісти, і не відбуває покарання;

– чоловіки, які доглядають за батьками дружини з I або II групами інвалідності. Лише догляд за своїми рідними батьками з інвалідністю дає право на відстрочку;

– особи, які працюють на підприємствах, установах та організаціях Міністерства оборони;

– особи зі статусом «обмежено придатний» – такий статус скасували/ За умови, що ВЛК визнає чоловіка придатним;

– чоловіки, яких повторна ВЛК визнала здоровими. Медичні висновки ВЛК та МСЕК про надання І та II групи інвалідності, видані після 24 лютого 2022 року, мають бути підтверджені повторним медоглядом;

– неповнорідні брати загиблих на війні військових. Право мають лише рідні брати;

– через зниження мобілізаційного віку не матимуть права на відстрочку чоловіки віком 25 та 26 років.

Читайте також: Військово-облікові документи: строки дії та відповідність реєстру

До Дня незалежності будуть разові виплати

24 серпня відзначаємо День незалежності України. З нагоди свята разову виплату від держави отримають деякі категорії пенсіонерів, ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, а також громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Учасникам війни, колишнім в’язням концтаборів і гетто, тим, хто був примусово вивезений на роботи, дітям партизанів, підпільникам, іншим учасникам боротьби в тилу ворога передбачена виплата 450 гривень.

Членам сімей загиблих ветеранів війни та деяким іншим категоріям – 650 гривень.

Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції гідності та колишнім неповнолітнім в’язням концтаборів – 1 000 гривень.

Особам з інвалідністю внаслідок війни III групи через війну або утримання в концтаборах – 2 700 гривень.

Особам з інвалідністю внаслідок війни II групи або утримання в концтаборах – 2 900 гривень.

Тим, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною та особам з I групою інвалідності через війну або утримання в концтаборах – 3 100 гривень.

Пенсіонерам допомогу до Дня незалежності нарахують автоматично, виплатять разом із пенсією. Ветеранам війни, які не є пенсіонерами – гроші надійдуть на військові частини, організації, установи. Усім іншим треба буде до 1 жовтня 2024 року подати заяву до Пенсійного фонду.

Переселенцям продовжать соціальні виплати 

У серпні внутрішньо перемішені особи отримуватимуть виплати від держави без змін. Йдеться про тих, кому допомогу автоматично продовжили з 1 березня 2024-го та про тих, хто звертався за її призначенням після цієї дати. Автоматично допомогу перепризначили пенсіонерам з невеликою пенсією, особам з інвалідністю, дітям-сиротам.

Серпень – останній місяць піврічного періоду, на який Кабмін продовжував виплати. Однак уряд запевняє, що переселенці отримуватимуть допомогу й після закінчення цього терміну.

«Було прийнято рішення на урядовому рівні, що виплати внутрішньо переміщеним особам будуть продовжені тим категоріям, які їх зараз отримують. Також ми звернулися до Міністерства соціальної політики з проханням розширити коло отримувачів цієї допомоги. Очікуємо від них відповідь», – сказала віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Читайте також: Безплатні перевезення для переселенців та учасників бойових дій

Обговорюють субсидію на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб

У Мінсоцполітики заговорили про субсидії на оренду житла для переселенців. 

«Разом із міжнародними партнерами, з народними депутатами ми розробили ще один проєкт – субсидію на оренду житла для ВПО. Підкреслюю, це лише попередні пропозиції, які будуть обговорюватися. Якщо їх схвалить уряд, ми разом із Пенсійним фондом розпочнемо пілотний проєкт в окремих регіонах», – розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Вона підкреслила, якщо таку допомогу запровадять, її надаватимуть паралельно з нинішніми виплатами на проживання – дві тисячі та три тисячі гривень.

Запрацює закон про клуб білого бізнесу

З 1 серпня набув чинності закон про особливості податкового адміністрування для сумлінних платників. Його ще називають законом про клуб білого бізнесу.

Компанії та підприємці, включені до спеціального переліку, матимуть низку переваг та стимулів. Зокрема, для них призупинять планові перевірки, прискорять процедуру повернення податку, призначать персонального менеджера, який оперативно консультуватиме з податкових питань.

До клубу білого бізнесу увійдуть підприємці, які вчасно платять податки, не мають боргів, а найманим працівникам платять зарплату, вищу за середню в регіоні. Також до цього переліку входять резиденти Дія.Сіty – IT-компанії, які відповідають низці вимог.

Навчальний рік почнеться раніше

Навчальний 2024–2025 рік в українських школах має розпочатися 2 вересня, за рішенням уряду. Проте педагогічна рада кожного закладу може самостійно визначати дати початку й завершення навчання –  зберігаючи загальну тривалість навчального року. Тому в деяких регіонах діти підуть до школи раніше – у серпні.

Заклади вищої освіти, коледжі та училища також можуть почати освітній процес уже цього місяця. Враховуючи енергетичну ситуацію в країні, МОН рекомендувало їм розпочати навчальний рік у першій половині серпня. Це стосується освітніх програм усіх рівнів і всіх здобувачів, крім студентів перших курсів.

Читайте також: Грантова програма «Гроші ходять за студентом»: що це і як взяти участь

Видаватимуть водійські посвідчення нового формату

Територіальні сервісні центри України з 1 серпня переходять на новий формат водійських посвідчень та свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. Документи матимуть посилений захист від підробок – спеціальні елементи у бланках, QR-коди для онлайн-перевірки автентичності.

Старі водійські посвідчення та свідоцтва про реєстрацію не потрібно обмінювати на нові, вони залишаються чинними до закінчення терміну ії.

Жіночі купе відкрили ще на чотирьох рейсах

З 1 серпня Укрзалізниця додає жіночі купе ще на чотирьох рейсах далекого сполучення:

⁠№ 1/2 Харків – Івано-Франківськ

№ 5/6 Запоріжжя – Ясіня

№ 43/44 Черкаси – Івано-Франківськ

№ 95/96 Київ – Рахів.

За вартістю квитків жіночі купе не відрізняються від інших аналогічного типу, але дають певну приватність та відчуття безпеки під час поїздки, йдеться у повідомленні Укрзалізниці. Посадка до таких вагонів доступна жінкам та дітям до 6 років. 

Загалом в Україні тепер налічується 12 маршрутів із жіночими купе.

З обігу вилучать популярну банкноту

З 1 серпня Нацбанк починає вилучати з обігу 500-гривневі банкноти старого зразка – випуску 2003–2007 років. Поступово їх замінять на сучасні, більш захищені. Громадяни без обмежень зможуть розраховуватися старими банкнотами, їх не потрібно обмінювати.

Медичний канабіс можна буде отримати в аптеці

З 16 серпня набуває чинності закон про легалізацію медичного канабісу. 

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати коноплі зможуть компанії, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, що гарантує стандарт якості на всіх етапах виробництва. А також під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.

Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати за електронним рецептом. Лікар виписуватиме його пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном. Пацієнти отримуватимуть ліки лише в тих аптеках, які мають ліцензію й умови для зберігання.

Близько двох мільйонів пацієнтів, за оцінками МОЗ, зможуть  полегшувати біль ліками на основі канабісу. В тому числі військові, які страждають на посттравматичний стресовий розлад, пацієнти з епілепсією, онкохворі, паліативні хворі. 

Читайте також: Як ветеранів забезпечують препаратами у лікарні та вдома

Відзначаємо важливі державні свята

Через воєнний стан українці не мають додаткових вихідних з нагоди свят. Проте у серпні країна відзначає кілька важливих дат – День державного прапора 23 серпня, День незалежності 24 серпня, День пам’яті захисників України 29 серпня.

Цього місяця також маємо релігійних свята в нові дати, оскільки Православна церква України з вересня 2023 року перейшла на новоюліанський календар.

Маковія або медовий Спас – 1 серпня, Преображення Господнє або яблучний Спас – 6 серпня, Успіння Пресвятої Богородиці – 15 серпня, Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа або горіховий Спас – 16 серпня, Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя – 29 серпня.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  П’ять причин, за якими можуть викликати до ТЦК

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини