Зміни в листопаді: виплати для переселенців оформлятимуть по-новому, сертифікати єВідновлення починають обмінювати на житло, субсидію дадуть на 16 днів

Зміни в листопаді: виплати для переселенців оформлятимуть по-новому, сертифікати єВідновлення починають обмінювати на житло, субсидію дадуть на 16 днів

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

У листопаді 2023 року українців чекає низка законодавчих новацій. Останній місяць осені позначиться змінами в соціальній сфері, яка зачіпає велику кількість громадян. Деталі – в нашому матеріалі. 

Допомогу для переселенців призначатимуть на сім’ю 

Внутрішньо переміщені особи, які вперше оформлятимуть допомогу, з 1 листопада 2023 року мають звертатися по одній людині з родини.

Допомогу переселенцям призначатимуть на всю сім’ю. Кошти надходитимуть на банківський рахунок одній особі за всіх членів родини. 

Сума допомоги не зміниться:

– для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;

– для решти – 2 тисячі гривень.

Такі зміни передбачає постанова Кабінету Міністрів № 709  від 11 липня. 

Ще одна новація, про яку йдеться у документі: допомогу можуть отримати українці, в яких після переїзду народилися діти. До цього існувала проблема з грошима на новонароджених  – їх реєстрували на новому місці проживання, а відтак за документами вони не були переміщеними особами. 

Для переселенців, які оформили допомогу раніше, її автоматично перепризначили до кінця січня 2024 року. 

Грошову допомогу продовжують тим родинам, які мають низький дохід, де в сім’ї є людина з інвалідністю, особа пенсійного віку, а також троє й більше неповнолітніх та якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів (прожитковий мінімум для працездатної людини становить 2684 гривні, тож ця сума – 10 736 гривень).

Допомогу не призначать, якщо протягом трьох місяців перед зверненням хтось у родині мав суттєві витрати або оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем. 

Допомогу на проживання для вимушених переселенців отримують понад 2,6 мільйона  осіб.

Читайте також: Кому припиняють виплати з 1 вересня 

Починають давати компенсації за знищене житло

З 1 листопада стартує черговий етап державної програми єВідновлення – виплата компенсацій за зруйноване житло під час війни. 

Програма передбачає два види компенсації:

– отримання сертифіката на придбання нової оселі – квартири чи приватного будинку – в будь-якому населеному пункті;

– грошові виплати на самостійну відбудову: можна отримати або сертифікат, або кошти на будівництво. 

Спершу послугу зможуть отримати власники житла на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії. Згодом компенсація стане доступною для всіх, обіцяють законодавці.

Нагадаємо, програма відбудови житла єВідновлення стартувала 10 травня. Перший етап  має покрити ремонт пошкоджених осель до 200 тисяч гривень. Другий – відшкодування повністю зруйнованого житла. Третій – компенсація капітальних ремонтів вартістю понад 200 тисяч гривень. Дата останнього ще не визначена.  

5 жовтня парламент ухвалив закон, яким розширив форму компенсації – держава відшкодує вартість ремонтів пошкодженого житла, зроблених власним коштом.

Читайте також: Гроші або сертифікат: що потрібно знати про компенсації за зруйноване житло

Субсидію не призначать, якщо є борг за комуналку

Почався опалювальний сезон і для громадян, які мають право на субсидію, перерахували виплати. Їх держава надаватиме до квітня 2024 року. 

Українцям, які мали субсидію, продовжили її автоматично. 

Проте оформити допомогу можна й після старту опалювального сезону. Якщо людина, яка раніше не отримувала допомогу на оплату комунальних послуг, звернеться до 30 листопада 2023 року, пільгу нарахують із жовтня. 

Звернутися за субсидією також доведеться, якщо змінився склад родини. 

Щоб мати право на субсидію, витрати домогосподарства на комунальні послуги мають перевищувати 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї, у домогосподарства немає боргів за комуналку або є договір про їх реструктуризацію.

Хто може отримати субсидію:

– особи, зареєстровані в будинку;

– особи, які не зареєстровані, але фактично проживають у будинку, наприклад орендарі або переселенці. 

Розмір субсидії за жовтень обчислюється з 16 жовтня. Послуга розраховується на 16 днів незалежно від того, скільки часу фактично було опалення.

Подати заяву на призначення субсидії можна в Пенсійному фонді, Центрі надання адміністративних послуг або через портал «Дія».

Субсидію не призначать, якщо родини не платила більше як три місяці за комуналку й загальна сума боргу перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 680 гривень.

Які документи потрібні для оформлення субсидії, дивіться тут.

Читайте також: Як розраховують обов’язковий платіж для субсидії

Нові будівельні норми: в укриттях має бути вбиральня 

З 1 листопада 2023 року набувають чинності нові державні будівельні норми. Їх затвердило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Цими нормами будуть керуватися під час будівництва захисних споруд цивільного захисту, а також під час реконструкції наявних.

Усі проєкти відбудови житлових і громадських будівель – шкіл, лікарень, садочків – повинні передбачати правильно облаштовані зони.

Укриття мають відповідати стандартам безбар’єрності: обладнані пандусами для людей з інвалідністю, а в разі неможливості облаштувати пандус рекомендують застосовувати підіймальні механізми.

Також під час нового будівництва обов’язковим є облаштування щонайменше одного туалету, розрахованого на 200 осіб.

Збройні сили захищають країну, мобілізація триває

Воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада. Відтак всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. 

Є три види повісток:

– для уточнення даних;

– на проходження військово-лікарської комісії;

– мобілізаційне розпорядження.

Окрім чоловіків із жовтня військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Які реквізити обов’язково мають бути в повістці, читайте в нашому матеріалі. 

Жіночі купе з’являться на «довгих» маршрутах 

З листопада у поїздах далекого прямування стане більше купе для жінок. Вони з’являться на рейсах №17/18 Харків – Ужгород, №29/30 Київ – Ужгород, №3/4 Запоріжжя – Ужгород та №26/236 Одеса – Рахів. 

Купити квитки в жіночий вагон можна в мобільному додатку Укрзалізниці. Продають за 20 діб до рейсу. Крім жінок у таких купе можуть їздити діти до 5 років включно.

Вартість проїзду не відрізняється від стандартних вагонів. 

«Наш пілотний проєкт із жіночими купе показав, що ця послуга потрібна. Такі купе заповнюються в середньому на 93 відсотки. За чотири місяці ми продали 25 тисяч квитків. Тому збільшуємо кількість поїздів, де буде ця послуга. Обирали «довгі» рейси, якими подорожує багато жінок із дітьми, а також додали нові напрямки: Одесу, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Рахів», – зазначив голова правління Укрзалізниці Євген Лященко.  

Останній місяць осені буде теплий

Погода в листопаді 2023 року буде теплішою ніж зазвичай, опади – помірними, кажуть синоптики Укргідрометцентру.

Середня місячна температура в останній місяць осені очікується на рівні +2 +7, що близько до норми (0 +4 – середній показник для листопада).

Прогнозована кількість опадів 34–65 мм, в горах Криму та місцями в Карпатах до 100 мм – теж у межах норми. Трохи менше за норму буде в північно-східних областях: до 28–32 мм.

Згідно з багаторічними спостереженнями метеорологів, абсолютний максимум температури в листопаді фіксувався на рівні +6 +24, а в Чернівецькій, Закарпатській, центральних, південних областях та Криму – місцями до +25 +29.

Бували й аномально холодні роки, коли під кінець осені вдаряли морози до -15 -24. У північних, Дніпропетровській, Запорізькій, східних областях та гірських районах місцями було до -31.

Читайте також: Як спадкоємцю отримати компенсацію за пошкоджене майно

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини